lördag 17 mars 2012

Ett missbrukat ord

Harriot Tubman 
1820 - 1913

I dag räcker det att vinna viktiga (viktiga?) matcher i olika sporter, eller utföra dumdristiga handlingar för att bli kallad hjälte. Och somliga kallar alla de beundrar för hjältar. 
Korsfarare, bergsbestigare, jordenruntflygare, världsomseglare och de som slagit ihjäl fiender — alla kallas de hjältar. Visst somliga av dem har utfört handlingar som kräver mod — men nog krävs det mer, för att betraktas som hjälte?

Harriot Tubman hjälpte över 300 slavar att fly, kämpade för jämställdhet och rättvisa och dessutom var hon både sjuksköterska och spion under det amerikanska inbördeskriget. Det kallar jag en hjälte.

I denna stund kämpar ett hundratals man för att hitta och förhoppningsvis kunna rädda besätt-ningen på de störtade flygplanet i Kebnekaise. De arbetar under extremt dåliga förhållanden, och utsätter sig själva för fara. Det kallar jag hjältar.

8 kommentarer:

  1. Du har åter hittat en intressant kvinna.

    Räddningsinsatsen som görs på Kebnekaise just nu är ett hjältedåd, absolut. De utsätter sig själva för största fara för att hjälpa och rädda. All heder som bara tänkas kan är de värda.

    Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Ja, det finns gott om intressanta kvinnor.

      Vad som sker på Kebnekaise nu är stort!
      Margaretha

      Radera
  2. Svar
    1. Karlavagnen,
      Ja, man måste behålla sinnet för proportioner (om man någonsin haft något). Duktiga och trevliga människor finns det gott om - men hjältar är så mycket mer än duktiga och trevliga.
      Margaretha

      Radera
  3. Då är det inte bara jag som är SÅ trött på hockeyhjältar och liknande trams. Jag tycker om dig och beundrar dig, men jag tycker faktiskt inte att du är en hjälte! Jag har en väninna som kallar sin man för sin hjälte, och jag kan inte förstå vad han gjort som gör honom till hjälte.
    kram från
    Mette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flette-Mette,
      Tack för att du inte betraktar mig som en hjälte! Det skulle vara pinsamt.
      Det kanske är heroiskt av den där maken att stanna kvar hos frun?
      Margaretha

      Radera
  4. Det är ofattbart när man läser om vilken tortyr slavarna utsattes för redan som barn, att de ändå inte blev helt knäckta. Det visar ju tydligen denna fantastiska kvinnas levnadsöde. När jag växte upp hette det "hjältinna" och hon platsar verkligen in bland dessa.
    Men att se Zlatan som en hjälte har jag svårt för...

    SvaraRadera
  5. Ingrid,
    Jo då, även jag växte upp med hjältinnor, konstnärinnor, lärarinnor, laboratriser och kokerskor - men tycker nog att det är skönt att vi gått ifrån det.
    Hade förresten en kompis som tilltalade kyrkoherdens fru med kyrkoherdinnan.

    Tyvärr finns det fortfarande de som behandlas lika illa som gårdagens slavar.

    Nej, så kallade idrottshjältar har jag ingen förståelse för.
    Margaretha

    SvaraRadera