fredag 2 mars 2012

Ett japanskt påfund, som tillskrivs kineserna och äts av amerikaner



Så skulle man kunna beskriva “fortune cookies”, den lilla kakan med en inbakad pappersremsa med en sentens eller en vag spådom, som ofta serveras efter maten på kinesiska restauranger.
Många säger sig vara den som hittade på “the fortune cookie“, men man anser att det var in-vandrade japaner i Kalifornien som introducerade en variant av det som i Japan kallas omikuji (おみくじ). Omikuji är visserligen större och bakad av en mörkare deg och kryddad med sesam — men idén är den samma. Ända fram till andra världskriget kallades kakan för "fortune tea cakes", att kineserna vid den tiden tog över produktionen, berodde förmodligen på att omkring 100000 japaner internerades under kriget (en av många skamfläckar i Amerikas historia), vilket innebar att det fanns inte många japaner kvar som kunde baka kakorna.
Man har gjort några försök med att exportera fortune cookies till Kina, men där tycker man att de är för amerikanska och vill inte ha dem.
Förmodligen är mitt recept inte alls autentiskt, för när jag tittar på recept på nätet, ser jag att man först gräddar den runda kakan, och så snart man tar ut den ur ugnen, viker ihop den kring remsan med texten. Jag har lärt mig att lägga i pappersremsan och vika ihop kakan innan jag gräddar dem, vilket jag kan tänka mig är enklare, eftersom man annars måste vara väldigt snabb för att kakorna inte ska hinna stelna.
Jag har bjudit på kakorna på sammankomster för en litterär förening — då gjorde jag så, att i en korg låg kakor med ett litterärt citat, och i den andra korgen kakor med namn på författare eller annat känt folk, så gällde det för deltagarna att hitta personen som hade den remsan som passade ihop med den egna. 
Har även använt idén till placeringskort.
Så här ser mitt recept ut — men det finns som sagt massor på nätet också.


Blanda
1½ kopp mjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vanilj

I ett annat kärl rör:
100 g smör
½ kopp socker
3 msk mjölk

tillsätt
1 äggula

Blanda ned de torra ingredienserna i de våta.
Ställ degen kallt i minst en halv timme.
Kavla ut degen till en halvcentimeter tjock platta och ta ut runda kakor
Lägg remsan mitt i kakan, vik ihop den och grädda i 175°, 5-8 minuter.

Vill du prova den andra metoden så titta på det här klippet.
,

7 kommentarer:

  1. TACK!

    Har tänkt, länge, att jag skall baka sådana kakor. skall aboslut testa och om det går vägen så blir det kanske någonting för caféet i sommar.

    Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Kul, men du får kanske prova olika recept från nätet också, för mina kakor är nog bara vanliga småkakor med en lapp i - medan de "riktiga" är mycket tunnare. Såg ett recept där de hade choklad i smeten, kan tänka mig att det är gott.
      Att göra dem som på filmklippet, verkar rätt tidsödande - du får berätta hur det går - och vad du tänker skriva på lapparna!
      Margaretha

      Radera
  2. Men TACK Margaretha för den här "superbraiga" oden om hur man kan använda lyckokakorna!!!!!!
    Jag köper hela ditt koncept och tänker använda det nästa gång vår läsecirkel ska samlas här hemma hos mig. Jättekul och det kommer verkligen att bli uppskattat. Det känner jag redan.
    Jag har redan skrivit ut ditt recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lisette,
      Tänk att ni är två som tänker prova - jag trodde inte att någon skulle göra det!
      Ser fram emot en rapport efter träffen!
      Margaretha

      Radera
  3. "idén" skulle det naturligtvis stå! Jag var så upphetsad av ditt inlägg så jag kollade inte vad jag skrev ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även jag var så i gasen att jag inte la' märke till nystavningen!
      M

      Radera
  4. jag återkommer med rapport!

    SvaraRadera