tisdag 15 november 2011

Tankar i konsumkönStår i kassakön på konsum när en omisskännlig lukt överfaller mig. Jag inser att barnet bakom mig är upphovet till den. En solig unge på kanske dryga året, som inte verkar lida av att hon uppenbarligen presterat en rejäl hög i blöjan.
Odören får mig att minnas en mycket varm dag, när jag var mycket trött (varför kanske jag kommer ihåg att berätta en annan gång) och reste med Greyhoundbuss från Salt Lake City till Ashton, Idaho, flera timmars resa rakt norrut. Bussen var fylld till sista plats, bredvid mig hade jag en ung mamma med sin telning i knäet — en unge som gissningsvis var omkring fem år.
Jag lutade huvudet mot fönstret och försökte sova, mycket snart nådde en icke angenäm doft min näsa, en doft som tydligt talade om vad ungen gjort. Just som jag dåsade till och drömde om vackra svarta fåglar med röda vingar, börjar ungen fråga ut sin mor om mig:
”Where is the lady going?”
”Ssch, the lady is tired”, viskar modern. Men ungen viskar inte:
”Why is she tired?”
”Ssch, I don’t know, she’s trying to sleep so we have to whisper”.
”Why is she tired?”.
Och så fortsatte det. Hur länge vet jag inte, för jag somnade av ren utmattning.

7 kommentarer:

 1. Såna gånger är jag ingen barnvän!

  SvaraRadera
 2. Luktsinnet lär vara det som får en att minnas allra mest och också det sinnet som lämnar människan allra sist. Att sitta i en buss i timmar med ett sådant luktpaket måste ha varit mardrömmen:)
  Arma barn som hade paketet på sig!

  Karin

  SvaraRadera
 3. ..och arma mamma som skulle härbärgera unge och odör i knät och tänka på hur omgivningen hatade dem!

  SvaraRadera
 4. Annika,
  Är man tillräckligt trött och har en bedövande huvudvärk kan man inte se några förmildrande omständigheter hos någon människa. Så just då såg jag inte med blida ögon på ungen.

  Karin,
  Ja, luktsinnet kan verkligen väcka både minnen och känslor.
  Minns jag rätt så dämpade varken lukt eller kladdet i rumpan barnets livsglädje.

  Olgakatt,
  Det är verkligen inte lätt att resa med barn - eller för den delen, bara handla med en unge som står upp i kundvagnen och ta'r för sig av allt man kör förbi!
  Man ser rätt ofta hur generade mammorna är.

  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Barn kan verkligen vara envisa med sina frågor. Förstår att du still slut somnade av ren utmattning - trots doften.

  SvaraRadera
 6. Var med på en tunnelbanefärd när Casimir fortfarande hade blöja. Plötsligt sa han högt och tydligt: "Mamma, jag har bajsat." Han hade i och för sig inte behövt upplysa någon om det...

  Som väl var, var det inte rusningstid och inte så långt hem heller. Men det är inte lätt att vara småbarnsmamma i synnerhet inte när man ibland kan vara tvungen att åka med allmänna kommunikationsmedel med sina barn! Vid detta tillfälle hade vi varit inne i stan för att köpa skor och man tar inte gärna bilen in till centrum av Stockholm...

  SvaraRadera
 7. Anne-Marie,
  De flesta ungar tycker det är jättekul att retas och provocera också - och vet så väl hur man driver en mor till vansinne, genom att säga varför det? efter varje svar.
  Skönt att somna ifrån både frågor och odör!

  Ingrid,
  Nej, att förflytta sig och barn med allmänna transportmedel kan verkligen vara en prövning - ofta är ju ungarna utmattade innan det är dags att åka hem, och det är inte alltid så kul.
  Jag tyckte nog att det var löjligt med dygnet runt öppet på stormarknade i USA, när jag träffade på det första gången. Men efter att ha handlat mat med min kusin och hennes två döttrar (under skolålder) så förstod jag mer än väl varför hon för det mesta valde att gå upp klockan fem för att handla innan fadern gick till arbetet. Hon handlade snabbt och kom hem till färdig frukost och glada barn.

  Margaretha

  SvaraRadera