fredag 20 maj 2011

Grattis Sigrid!

Sigrid Undset, 1905
20 maj 1882 - 10 juni 1949

Sigrid föddes i Kalundborg på Själland, där hon bodde de första fem åren av sitt liv. Hennes mamma var danska och pappan var en en norsk arkeolog. Familjen flyttade till Kristiania 1887, där Sigrid växte upp. Hon stod sin far mycket nära och var mycket intresserad av hans arkeologivärld, i vilken hon tidigt hade stora kunskaper.
När Sigrid var elva år dog hennes far, och senare i livet kom hon att skriva en bok om dessa första elva år av sitt liv.
I skolan trivdes hon inte, att ta studenten kunde hon inte se vitsen med alla flickor, som hon kände till, som tagit studenten blev lärare, och att tillbringa resten av livet i ett klassrum, var inte en tanke som tilltalade henne. Nej, konstnär ville hon bli. Theodor Kittelsen hade ju sagt att hon hade talang.
Det betydde att hon slutade mellanskolan femton år gammal, för att börja på en handelsskola. Egentligen hade hon hellre velat börja som trädgårdselev, eftersom hon var både duktig och intresserad av botanik. Men det skulle inte ge sådana inkomster att hon kunde bidra’ till familjens försörjning, inte heller konstnärsyrket var att tänka på med tanke på de osäkra inkomsterna. På handelsskolan hankade hon sig fram, för att gå ut med så dåliga betyg att det inte var helt lätt att få en tjänst. Men till slut, I februari 1899, fick hon anställning som kontorist på ingenjör Chr. Wisbechs kontor som innehade agenturen på det tyska Allgemeine Elektrzitäts Gesellshaft. För nio timmars arbetsdag med fjorton dagars sommarsemester fick hon 30 kronor i månaden.
Redan under skoltiden hade Sigrid skrivit dikter och gett ut en skoltidning, nu som kontorist, arbetade hon på dagarna och skrev på nätterna — höll sig vaken gjorde hon genom att dricka kaffe och röka.
Hennes första bok, “Fru Marta Oulie” kom ut 1907. Ett stipendium gav henne möjlighet att resa till Rom, där träffade hon konstnären Anders Svartstad som hon gifte sig med 1912. I januari 1913 föder Sigrid sitt första barn, en son. Lill-Anders som var en stor frisk kille när han föddes, går emellertid inte upp i vikt som han ska utan tycks tyna bort. På inrådan från en barnläkare återvänder Sigrid med sin son till Norge. Hon har alltid drömt om att bo på landet med sina barn, och hon hittar ett hus i Ski, ungefär en timmes tågresa från Kristiania, som hon har råd att hyra. Ett hus där bara två rum var beboliga och där man fick bära vattnet från brunnen.
Det är nu hon börjar intressera sig för den nordiska medeltiden som hon kom att skriva flera böcker om.
Äktenskapet med Anders upplöstes 1924, och senare samma år konverterade Sigrid till katolicismen.
Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1928.
Sigrid engagerade sig tidigt mot nazismen, så när Norge invaderade av tyskarna blev hon tvungen att fly. Det gjorde hon på skidor och med släde över fjället via Mo i Rana till Sverige, varifrån hon tog sig till U.S.A. via Sovjetunionen. Från Amerika verkade hon genom tal och skrifter för Norges sak under hela kriget.
I juli 1945 återvänder hon till Norge. Hennes bok “Tillbake till fremtiden” trycks. Det är en stridsskrift för frihet och demokrati, där hon bland annat beskriver flykten från Norge. Men sovjetiska ambassaden protester och upplagan dras tillbaka. Först efter Sigrids död ges boken ut.
Det finns flera biografier om Sigrid, själv har jag bara läst Tordis Ørjasaeters “Sigrid Undset — ett liv”, vilken jag rekommenderar, för den som vill läsa om Sigrids, många gånger, mycket svåra liv.

14 kommentarer:

  1. Jag har bara läst Kristin Lavransdotter men tänker på den varje gång jag rider på pilgrimsvägen i gränsfjällen i Jämtland-Nordtröndelag. Eller när jag är i Nidaros.

    SvaraRadera
  2. Olgakatt,
    Jag måste tillstå att jag tyckte Kristin var rätt tråkig - även om jag tycker att hon var en skicklig författare så är det nog människan Sigrid, snarare än författaren som fängslar mig.
    Du kanske kan titta in på Bjerkebæk, hennes bostad, nästa gång du är i trakten - jag tror att den ägs av Sigrid Undset Selskapet.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. En av mina favoritförfattare! Suverän, helt enkelt. Jag fastnade genast när jag läste Kristin Lavransdotter.

    Karin

    SvaraRadera
  4. Karin,
    Då tycker jag att du ska låna någon av biografierna om henne - ett intressant liv.
    Margaretha

    SvaraRadera
  5. Margaretha,
    skall beställa den till vårt jättefina bibliotek i vår lilla kommun. tack för tipset.

    Karin som är obotlig optimist och tror att hon skall hinna läsa biografier också.

    SvaraRadera
  6. Gör det Karin,
    Det finns ju flera, en del är kanske inte översatta från norska - du får väl se vad biblioteket kan ta' hem.
    Spännande att höra vad du kommer att tycka - och när du tänker läsa! Om du läser på nätterna, rekommenderar jag inte kaffe och cigaretter för att klara av det!
    Margaretha

    SvaraRadera
  7. Intressant att få veta lite om hennes liv. Jag läste KL för länge sedan och blev väldigt berörd. Men man blev inte särskilt glad av den...
    Ingrid som varken röker eller dricker kaffe numera.

    SvaraRadera
  8. Ingrid,
    Gör som Karin, låna en biografi!
    Ingen av de böcker jag läst av henne (i sanningens inte så värst många) har muntrat upp mig. Hon var nog en rätt tungsint person.
    Margaretha

    SvaraRadera
  9. Får så många inspirationer till att läsa i din blogg. Tyvärr har jag inte läst så mycket senaste åren, men hoppas snart det kommer igen. Verkar vara en otrolig kvinna. Kram

    SvaraRadera
  10. Magdalena,
    Det där med att hinna/vilja/orka läsa är nog något som går i perioder för de flesta av oss.
    Jag blir glad om jag kan ge dig tips på något du kanske skulle ha missat annars - du får väl göra en lista på böcker att läsa när du får tillfälle därtill.
    Ja, Sigrid var en fantastisk kvinna!
    Margaretha

    SvaraRadera
  11. Det var länge sen jag läste Undset, måste gå till biblo och se vad de har, och beställa en biografi. Tack för tipset!

    Det var så roligt att träffas fast det blev så kort. Vila nu ordentligt så att du kryar på dig. Sen vill jag väldigt gärna höra mer om comfort books! Det lät så intressant.
    kram

    SvaraRadera
  12. Ann,
    Jag börjar också fundera på att be att bli insläppt i bibbans magasin för att se vad de har av Undset - fast då blir jag väl sittandes där, bland alla spännande böcker.
    Vi hörs,
    Margaretha

    SvaraRadera
  13. Nu blir jag nyfiken, måste låna något av henne. Ska göra det så snart jag är tillbaka i stan.
    kramen

    SvaraRadera
  14. Gör det Pia,
    och berätta se'n vad du tycker!
    Margaretha

    SvaraRadera