onsdag 11 maj 2011

Börja veckan på rätt dag

Solar Calendar, Aztec,
Mexica Culture (Reconstruction)

Det var hos Anne-Marie, som vi för en tid sedan, diskuterade när måndagen blev veckans första dag. Ingenstans på nätet hittade jag något om det, så jag började titta på mina egna gamla almanackor. Det blev jag inte hjälpt av, eftersom jag för det mesta har gjort mina almanackor själv, och inte brytt mig om veckoindelning alls. På ett enda ställe har jag angett numret på en vecka, så tydligen var det någon med riktig almanacka som stämt träff med mig.


Det är förresten lite lustigt med veckonumreringen, vi svenskar har en tendens att tro att vi är normgivande och jag har flera gånger sett hur svenskar försökt lära människor i andra länder hur det ska vara — genom att insistera på att både vårt sätt att skriva datum och numrera veckorna är det enda korrekta.


När nätet inte kunde hjälpa mig, kom jag på den ljusa idén att skriva till NE — och fick det här svaret:

Hej,
En omfattande internationell standard som rör en mängd olika aspekter av tid antogs 1972 och då blev måndag veckans första dag. Orsaken till att det blev så är något höljt i dunkel. Kanske för att man arbetar först (måndag till lördag) och vilar sig efter arbetet (söndag).

Vad gäller USA (och även en del andra engelskspråkiga länder och länder i Brittiska samväldet) har man där i alla avseenden vad gäller internationell standard släpat efter övriga världen. Det gäller en mängd måttenheter, t.ex. gallon, pound, feet osv. och bruket av decimalpunkt i stället för decimalkomma och en massa annat. Det är bara att beklaga detta i denna globaliseringens tidevarv.

Vänligen

Björn Stenholm
Redaktör för mätteknik i NE

Så nu vet vi — jag trodde nog att det var lite senare, vilket visar hur dåligt jag hänger med i utvecklingen.

8 kommentarer:

  1. Mycket intressant!
    Jag känner en präst i Kristensamfundet som berättade att de/han? räknar söndagen till veckans första dag efter gammal källa.
    Tanken är att veckan skall börja glatt och trevligt med sammankomster, kalas o.sv.

    Också en aspekt i sammanhanget

    Karin

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Ja, det är ju också en synpunkt -annars har väl sjundegasadventisterna en poäng när de firar sabbaten på lördagar.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Jag avskyr angivande av tid i veckonummer! Har aldrig kunnat lära mig det. Vad är det för fel på dag och månad? Är man vag kan man ju ange första veckan i maj, mitten av juni eller efter den 15:e, t ex.
    Stod en gång på IKEA och fick beskedet att varan skulle komma en viss vecka. När jag frågade när den aktuella veckan skulle infalla visste inte damen det i form av ens månad, lika litet som jag!

    SvaraRadera
  4. Olgakatt,
    Så skönt att jag inte är ensam om att inte förstå vitsen med veckonumreringen. Har nog lite svårt för att det bara finns ett sätt att skriva datumet också. Fram för variationer!!!
    Margaretha

    SvaraRadera
  5. Tack för denna information! 1972 låter även för mig som väldigt länge sedan, men jag reagerade på samma sätt när jag kollade när hos mig aktuelle Heinrich Böll fick Nobelpriset i litteratur. Det var också 1972! Hm... liksom OS i München då jag hamnade i en jättestau på Autobahn).

    SvaraRadera
  6. Ailas,
    Det är märkligt med tid, 1972 var ju alldeles nyligen - men ändå sååå länge se'n! Hade ingen aning om när Böll fick nobelpriset, men inser att jag läste honom dessförinnan. Inte för jag minns så värst mycket av vad jag läste, "Ansichten eines Clowns", är nog den enda av hans böcker där jag har en hum om handlingen.
    Margaretha

    SvaraRadera
  7. När det än införde så är jag glad att det blev måndagen som startar veckan. Lördagen och söndagen är ju liksom belöningen för att man stod ut hela veckan.....( Fast inte så numera ;))
    Nu är varje dag en helgdag!

    SvaraRadera
  8. Lisette,
    Egentligen förvånar det mig att man pillar med sådana oväsentligheter. Vill jag betrakta söndagen som veckans första dag (vilket jag vill) så gör jag det oavsett vad storebror tycker. Precis som jag skriver datum som jag vill och skiter i veckonumreringen.
    Margaretha

    SvaraRadera