tisdag 10 september 2024

Kropp & själ

  är dagens tema

“I am reading six books at once, the only way of reading; since, as you will agree, one book is only a single unaccompanied note, and to get the full sound, one needs ten others at the same time.” 

                       Virginia Woolf

   Portrait of Zygmunt Lubicz-Zaleski 
Tadeusz Makowski

Det finns gott om själar i litteraturen, i synnerhet om man letar bland självhjälpsböcker och böcker om andliga ting — vilket jag inte har gjort.

Jag börjar med en författare som jag sätter högt, Bo Bergman.



”Kanske det var första gången den gav sig i väg, tänkte han. Med ”den” menade han sin själ. Men hur förklara att det dröjde så länge, tills han märkte den ödesdigra förlusten som skulle underminera hela hans liv?”


Så inleds ”Den förrymda själen”, boken som handlar om hovrättsrådet Arvid Clerck — en långsam och lite vemodig roman med en lågmäld humor. 

Är du, liksom jag, uppväxt i Stockholm, kommer du kanske att njuta av det gamla Stockholm som Bo Bergman målar upp, när han låter Arvid Clerck flanera genom staden.




Så sticker jag emellan med en kroppslig bok: ”Whose Body”? Dorothy L. Sayers första roman — det är här vi möter Lord Peter för första gången.


Dorothy Sayers har berättat att hon hade ont om pengar när hon skrev den här boken, så hon njöt av att låta huvudpersonen flytta in i en exklusiv lägenhet i Piccadilly, en lägenhet som hon sedan möblerade med dyrbara möbler och välfyllda bokhyllor.


Inte bara jag njuter av att (ånyo) möta Lord Peter, i den här boken, både recensenter och allmänheten uppskattade Sayers debut.




Jag avslutar med ännu en debutroman ”Små själar” av Anna Wahlenberg, en bok där hon framhåller vikten av att kvinnor ser till att de skaffar sig en yrkesutbildning så att de inte behöver ”bli gifta” för att bli försörjda.


Portrait of Zygmunt Lubicz-Zaleski Tadeusz Makowski






 

18 kommentarer:

  1. läser inte längre som Woolf, försöker med djupläsning...
    Dorothy L. Sayers är en favorit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hannele,
      Vi är många som har Dorothy som favorit.
      Margaretha

      Radera
  2. Intressant trio. Jag har också Sayers. En novellsamling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mösstanten,
      Jag valde mellan ”Lord Peter views the body” och ”Whose Body?”. Båda i högsta grad läsvärda, men valde att återvända till den senare, dels för att det var länge sedan jag löste den, men också därför att det var den första Lord Peter boken.
      Margaretha

      Radera
  3. Anna Wahlenberg tittade jag närmare på när du skrev om henne en annan gång, men den här boken har jag missat, men den låter intressant.
    Bo Bergman känner jag ju till, men mest hans dikter.
    Och Lord Peter är jag också kär i, tack vare dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kicki,
      Glad att ha kunnat påverka dig!
      Margaretha

      Radera
  4. Sayers läste jag en del av i tonåren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lotten,
      Också jag började läsa Sayers i yngre tonåren — och håller fortfarande på!
      Margaretha

      Radera
  5. Åh, Sayers här också! Jag börjar bli riktigt sugen :) Kände faktiskt inte till att Bergman skrivit prosa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Scylla,
      Ja, kasta dig över Lord Peter!
      Du är inte ensam om att betrakta Bergman som poet, jag la nyss märke till att även de som säljer hans böcker på nätet, kallar alla hans böcker för diktsamlingar — de måtte inte ens ha öppnat böckerna de säljer.
      Margaretha

      Radera
  6. Lika spännande varje tisdag att se vilka böcker du har valt! Jag bara önskar att jag
    vetat om den roliga trion för länge sedan!
    Nu ska jag fortsätta att titta på dina böcker.
    Mian

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mian, du kan ju alltid hoppa runt bland våra bloggar och se vad vi skrivit tidigare. Inte så svårt eftersom det är ett inlägg i veckan.
      Margaretha

      Radera
  7. Här kommer en till som är kär i Lord Peter, men jag har upptäckt att Sayers engelska tvingar mig att slå upp många ord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maja,
      Ett bra sätt att utvidga sitt ordförråd — det är ju så enkelt att ”sl’upp”, särskilt om man löser på skärm.
      Kombinationen av en synnerligen verbal författare, och tidens gång, är helt fantastisk om man vill få sig lite brittisk engelska — inklusive gammal slang och idiomatisk engelska från i går.
      Margaretha


      Radera
  8. Jag borde verkligen läsa något av Dorothy Sayer

    SvaraRadera

  9. Cinnamon,
    Jag håller med dig — sätt igång!
    Margaretha

    SvaraRadera
  10. Jag har börjat på Whose Body? men får medge att jag tycker språket är svårt. Jag trodde jag var rätt bra på engelska, men får slå upp flera ord på varje sida.
    Jag önskar att jag kunde ”babbla” på som du och Lord Peter gör! Även om jag klarar mig bra på engelska, kan ingen missa att jag kommer från Mjölby!
    Siv

    SvaraRadera
  11. Siv,
    Det tar tid om man vill slå upp många ord, även om ordböckerna bara är ett klick bort. Kanske skulle det kännas bättre att läsa översättningarna av Dorothys böcker. Jag tror att de flesta av hennes böcker är översatta — den heter, av någon obegriplig anledning ”Lord Peters största affär”. En av fördelarna med att slå upp på nätet, är att man kan lyssna till hur orden ska uttalas. Särskilt när det kommer till långa (och ovanliga) ord, tycker jag att det är bra att kunna lyssna till hur det ska låta — jag fundera ofta över hur orden ska betonas.
    Babblar gör både Peter och jag, frågan är om det är begripligt.
    Margaretha

    SvaraRadera