måndag 16 april 2018

The Real Thing and Other Tales — novellutmaningen

28. Läs en novell som utspelar sig på en arbetsplats — The Real Thing and Other Tales, av Henry James, ur novellsamlingen med samma namn.


She couldn’t spell, and she loved beer, but she had two or three
 “points,” and practice, and a knack, and mother-wit, and a kind 
of whimsical sensibility, and a love of the theatre, and seven 
sisters, and not an ounce of respect, especially for the h.  


Det är flera evigheter sedan jag senast läste Henry James, men eftersom det var hans födelsedag i går tyckte jag det var lämpligt att sitta på kökstrappen och läsa några av hans noveller. Jag undrar i mitt stilla sinne varför jag glömt bort honom, och för upp honom på min mentala läslista.
Berättarjaget är en konstnär som, för att få ihop till livets nödtorft, förutom att måla besuttna människors porträtt, gör tidnings- och bokillustrationer. Novellen utspelar sig i hans ateljé, och handlar om hans relationer till några av modellerna.
Redan i första stycket börjar jag fundera över hur han ska knyta ihop berättelsen, och hur han ska hantera ett äkta par som dyker upp och erbjuder sig att stå modell till hans illustrationer.
En novell som genererar tankar kring hur man bör bemöta sina medmänniskor, och hur i all världen man på ett snyggt sätt tar sig ur oönskade situationer, som man utom egen förskyllan hamnat i.

Lästa noveller:
8. Läs en novell om en hemlighet  "The Guilty Secret"— av Charles Paul de Kock ur International Short Stories: French, från 1910.
19. Läs en novell där någon dansar — The Dancer In Red  and Other Stories, 1906, av Fergus Hume
3Läs en novell med bokstaven X i titeln  The History of Professor De Laix, 1992,  av Robert Harris ur novellsamlingen "Stories From the Old Attic".
5Läs en novell som utspelar sig under en högtid — "Legenden om julrosorna" ur En saga om en saga och andra sagor! av Selma Lagerlöf.
 1Läs en novell med något från växtriket i titeln — "Rosen och vinden" ur "Silkesmattan", 1941, av Jascha Golowanjuk
11. Läs en novell med något från rymden i titeln  — Aftonstjärnan av Dan Andersson ur Posthuma noveller (1922).
4. Läs en novell av en Nobelpristagare — Et Styggt bardomsminne, 1889, av Bjørnstjerne Bjørnson.
14. Läs en novell av en författare som gett ut mer än tio böcker — "The Liberry" ur novellsamlingen "The Lucky Number" av Ian Hay.
29. Läs en novell som översatts från spanskan —"The Tall Woman" av Pedro Antonio De Alarcon ur novellsamlingen Stories by Foreign Authors: Spanish, by Various, 1898.
39Läs en novell där någon dricker kaffe eller te — Glory in the Daytime ur novellsamlingen "After Such Pleasures" av Dorothy Parker.
37. Läs en novell vars titel börjar på samma bokstav som författarens efternamn — Rädslan ur novellsamlingen "Utsatt till vargarna" av Per E. Rundquist från 1950.
36Läs en novell om kärlekslycka — The Most Wonderful Woman ur novellsamlingen "Across the Years", av Eleanor H. Porter.
31Läs en novell där någon flyttar — "Kattresan" av Jan Fridegård, ur novellsamlingen "Noveller".
26. Läs en novell med något från havet i titeln — Kloka Maja, en skärgårdsberättelse" ur novellsamlingen "Kloka Maja och andra berättelser" av Frans Hedberg.
9. Läs en novell som utspelar sig i ett land du ännu inte besökt —  Twenty-Six and One av Maksim Gorky ur novellsamlingen "Twenty-six and One and Other Stories", 1902.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar