tisdag 27 mars 2018

Årets påskbrev



För ett par år sedan skrev jag om traditionella påskbrev, så jag trodde att jag lämnat det ämnet bakom mig, ända tills jag av en slump snavade på dessa smakliga påskbrev.
I min jakt på ett annat recept lusläste jag alla husets gamla kokböcker och receptsamlingar  där rök en dag, utan att jag hittade vad jag sökte.

Men i en ärvd, nästan sönderläst, "Sju sorters kakor" från 1946 så fann jag ett annat, för årstiden, passande recept.

Påskbrev
1 ägg, 1 punschglas smält smör, 1 dito socker, 1 dito mjöl, vispas tillsammans och bakas på plättlagg i rätt varm ugn.
Medan kakorna är varma påstrykes äppelmarmelad och kakorna vikes därpå dubbla.

Ett föredömligt enkelt recept, det enda problemet var att jag som torrdocka inte hade en aning om hur stort ett punschglas kunde tänkas vara — jag visste inte ens hur ett slikt glas såg ut. Det blev till att bege sig ut på nätet, där uppgifterna om ett punschglas volym varierade mellan 6 och 12 cl. Men det fanns ju bilder, och eftersom mitt nyktra hushåll inte saknar mycket när det kommer till husgeråd , var det bara att klättra upp på en stege och ta ner ett punschglas från översta hyllan. 

Efter en högst nödvändig disk kunde jag konstatera att det rymmer exakt 1 dl. 
Resten var en barnlek, jag gissade att "rätt varm ugn" var någonstans mellan 200° och 225°, höll ett öga på kakorna medan de gräddades och kom fram till att 6-7 minuter var lagom lång tid i ugnen.
Äppelmarmelad hade jag ingen, men väl ingefärsmarmelad med en bas av äpplen — och det blev mycket bra. Det blev 18 kakor av en sats, och jag fann att jag fick vara snabb i vändningarna för att hinna vika ihop alla sju kakorna i en lagg, innan de stelnade.
Receptet har försvunnit ur senare upplagor av boken, vilket jag tycker är synd.


14 kommentarer:

  1. Vad duktig och envis du är. Det ser riktigt smaskigt ut. Har du någon kvar? :)
    Påskkram Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bosse,
      Ja, den är faktiskt god - till och med jag som inte gillar kaffebröd, tycker det.
      Det finns 17 kvar. Du är välkommen, då slipper jag prova om de går att frysa!
      Ha en skön påsk!
      Margaretha

      Radera
  2. Låter gott. Synd bara (eller tur) att jag inte har nån plättlagg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      Jag har två, vill du ha en? När du ändå ska frakta hem skrubbsätet, gör det varken till eller från med en plättlagg.
      Margaretha

      Radera
  3. Mums! Plättlagg finnes. Ägg, smör, socker och mjöl likaså. I brist på äppelmos kanske hjortronmarmelad går lika bra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Blir säkert gott med hjortron - berätta vad du tycker!
      Margaretha

      Radera
  4. Åh,det receptet måste jag prova! Plättlaggen används ju inte så ofta längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helena,
      Ett perfekt tillfälle att få använda sin plättlagg. Glömde att skriva att jag aldrig fick någon fin färg på översidan innan botten var lagom gräddad, så jag bredde marmeladen på botten för att få den vackra gyllene sidan upp. Syns på bilden att det tog två "brev" innan jag kom på det.
      Margaretha

      Radera
  5. Underbar bakgrundsbeskrivning. Hade ingen aning om att något dylikt gott existerade. Roligt att få veta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viola,
      En glad nyhet även för mig.
      Margaretha

      Radera
  6. Det där ska jag göra tillsammans med Wilhelm. Perfekt för oss båda som tycker om att baka tillsammans. Tack för god idé.

    SvaraRadera
    Svar
    1. PettasKarin,
      Så trevligt att ni får ett nytt (säkert väldigt gammalt) recept att prova tillsammans.
      Margaretha

      Radera