fredag 27 oktober 2017

Telefoni

 The Telephone Call
Gaston de Latouche, (1854-1913)

Hur underbart är inte lifvet! och telefon se’n! Antag till exempel, att någon vill gräla? Pang! så hänger man upp luren, och så står han där. Och allt annat! Men det borde finnas fick-telefoner. När man så släpper ut sin mann på kvällen – pling, pling, ringer man på litet emellan och frågar hvad han har för sig. Först då anser jag, att uppfinningen fått värkligt stor mänsklig betydelse.
       ur "I Stockholm. Också en resebeskrifning" (1892)
                                       av Alfhild Agrell
Så här med facit i hand är det intressant att ta del av mer än hundra år gamla tankar om framtiden. Det som då lät så otroligt, är vardagsmat i dag. Är du lika fascinerad av det som jag, kan jag rekommendera en sväng till Gutenberg som har många utopiska böcker.

Tyvärr framgår det inte när den här framtidsbildenbilden, av ett skajpsamtal år 2000, kom till. Men själv minns jag ju hur man i min bardom skämtade om att det var för väl att det inte syntes i telefonen hur okammad och trött man var.


Soundproofed telephone booth, 1891 

Däremot förefaller inte behovet av ljudisolerade telefonhytter vara av något intresse i dag när många tycks njuta av att låta omgivningen veta vad de talar om.

Alla dessa telefontankar har kommit för mig när både min fasta telefon och mobiltelefonen slutade fungera. Mobiltelefonen fick jag av en omtänksam väninna som tyckte jag behövde en sådan om hustelefonen skulle strejka. Tack och lov funkar datorn, så jag har kunnat felanmäla båda telefonerna. Fast Telia kan uppenbarligen inte föreställa sig att man inte har en mobil, för anmälan till den fasta telefonen gick inte att skicka iväg om man inte uppgav sitt mobilnummer. Vad gör man om man inte har en


6 kommentarer:

  1. Svar
    1. Hannele,
      Kul att vi är flera som gärna ser tillbak - och försöker få in det i något slags sammanhang.
      Margaretha

      Radera
  2. Fick mig att minnas hur vi letade småpengar under golvtrallen i telefonhytterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helena,
      Ja, du store tid vilken lycka det var om man hittade flera tioöringar. En gång hittade jag flera kronor i småpengar utanför en telefonkiosk.
      Det var tider det!
      Margaretha

      Radera
  3. Svar
    1. Olgakatt,
      Bara den fasta telefonen - får tackla mobilen senare i veckan, när jag klarat av en del måsten.
      Margaretha

      Radera