tisdag 27 december 2016

Temaknåp med utlottning på julens tredje dag

På julens tredje dag uppmanas vi att rekommendera en bok, antingen med höns tema, eller som har fransk anknytning. Genast går mina tankar till "Lyckans dagar" ("Le pain blanc") av Lucie Delarue-Mardrus, den första franska bok jag läste  eller rättare sagt, den första bok som jag var medveten om, att den var fransk. 
En bok som jag hittade i föräldrarnas bokhylla, förmodligen när jag var i tolvårsåldern. Att jag överhuvudtaget minns något av den, beror förmodligen på att det var ett barn som var huvudpersonen, i alla fall i början, för minns jag rätt växte hon upp till en ung kvinna innan boken var slut. Ett olyckligt slut  eller i alla fall ett sorgligt slut, som gjorde så pass stort intryck på mig att jag en lång tid framöver skrev berättelser och uppsatser med tragiska slut. Men eftersom jag inte minns mycket mer än så, tänkte jag välja välja något annat franskt  och eftersom jag inte är särskilt bevandrad i den franska litteraturen, betyder det att jag inte har så värst mycket att välja mellan.

 När jag nu står inför det slutgiltiga valet, så har jag tre franska barnböcker att välja mellan  och väljer dem alla tre:
 Böckerna om Madeleine, en liten fransk flicka som bor i en klosterskola i Paris. Ludwig Bemelmans skrev och illustrerade böckerna. Dem väljer jag för att de är charmiga och Madeleine är en typisk flicka i förskoleålderna, trots de inte särskilt realistiska illustrationerna.
Dragspelsmysteriet av Paul Berna, som egentligen hette Jean-Marie-Edmond Sabran. Barnen i Bernas böcker bor i Paris fattigkvarter, och löser mysterier. Jag trodde jag hade skrivit om honom och hans böcker, men inser att jag nog bara tänkt göra det  förutom när jag berättar ohur det gick till när jag köpte boken, hur barn togs på största allvar av kunnig bokhandelspersonal.
Den tredje boken är en bok av Anatole France, men jag skulle behöva komma in på Gutenberg för att skriva om den  men de håller uppenbarligen på att möblera om hos sig, jag kom in en kort stund i morse, men nu går det inte alls  kanske får jag skriva om den senare.

Och höns vimlar det av på Gutenberg, men för att berätta om dem så behöver jag tillgång till Gutenberg  så hönsen får ett eget inlägg när Gutenberg är mer samarbetsvillig.

8 kommentarer:

  1. Det var böcker som jag inte känner till alls!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boklysten,
      Jag gillar att snoka i hyllorna efter gamla böcker - det finn så mycket som är bortglömt. Som inte borde vara det!
      Margaretha

      Radera
  2. Svar
    1. Sara,
      Jag tycker naturligtvis att de är charmiga - även om jag är medveten om att inte alla, inte ens många, delar min boksmak.
      Margaretha

      Radera
  3. Härligt med tips om helt okända böcker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bloggbohemen,
      Ja, det finns alldeles för många böcker som hamnar bland de okända, i dagens jakt på att visa att man hänger med i bokutgivningen.
      Margaretha

      Radera
  4. Vilka spännande tips! Inget jag hört talas om, förutom Anatole France i och för sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helena,
      Nej, vårt kollektiva bokminne är kort - alldeles för kort!
      Margaretha

      Radera