torsdag 14 april 2016

Ex Libris

Först i dag slår det mig att användandet av Ex Libris fick en flygande start tack vare Johann Gutenberg — utan Johann hade det inte funnits ett behov av Ex Libris, och utan tryckkonsten, hade det inte varit möjligt att trycka Ex Libris. Jo, jag är medveten om att förr eller senare skulle någon annan börjat trycka både böcker och Ex Libris.
Det finns fler böcker hos Gutenberg, som handlar om Ex Libris, men nyligen hittade Book-plates of To-day som jag tycker är roligare, därför att den är modernare.  
Man skulle kunna tro att böcker vore en självklarhet att avbilda på sitt Ex Libris, men även om det är mycket vanligt, så är det långt ifrån alla som  har gjort det — att visa upp sina hem (eller kanske bara drömda hem) förefaller ha varit rätt vanligt. 
 Kanske en statusmarkör.
Vid en sväng på nätet, får jag lära mig att man delar in Ex Libris motiven i en mängd grupper (se sist i inlägget), ändå tror jag man missat några  jag hittar till exempel rätt många erotiska Ex Libris, när jag letar information.
Jag hittar även sidor där man kan välja mellan en mängd motiv, och själv skriva ut, och klistra in i sina ägandes böcker. Det finns även sidor där man mot betalning kan beställa Ex Libris.
Många konstnärer har specialiserat sig på Ex Libris, så denna William Edgar Fisher, som det finns förvånansvärt lite information om, med tanke på hans produktivitet.

Djur är vanligt förekommande  i synnerhet katter, tätt följt av hundar och ugglor.



Jag får också lära mig att det i U.S.A., på sjutton- och adertonhundratalet, var vanligt med "bok rim". En vers som berättade något om bokens ägare  eller som bara påminde om att boken skulle återbördas till sin rättmätiga ägare:
If this book you steal away,
What will you say
On Judgment Day?

 Levande ljus är också vanligt förekommande — romantiskt, men kanske inte den mest praktiska läsbelysningen.
För den som vill veta mer finns massor med information om Ex Libris, och dess historia, på nätet. Det finns både svenska och utländska föreningar som ägnar sig åt att samla, byta och informera. På ett av dessa ställen får jag veta:
"First and oldest example of the bookplate is presumed to be made on a light blue tile in B.C. 1400, which belongs to the library of Amenhotep III and that these tiles are attached to wooden chests that are used to preserve papyrus rolls."
Jag är ledsen att jag inte kunde behärska mig, när det gällde bildurvalen  det finns så många vackra och roliga Ex Libris att visa upp.
Porträttexlibris
I bokkonstens barndom målades ägarens porträtt på pärmen eller ett särskilt blad, eller lösblad som klistrades in i boken. Dessa exlibris är kända från 900-talet. Efter att fotografiet uppfunnits vann porträttexlibris viss popularitet, men föll snart i vanrykte för sin banalitet och gjorde dem sällsynta.
Donationsexlibris 
Anger vem som har donerat eller testamenterat en bok. Ett handmålat donationsexlibris är känt från 900-talet då änkekejsarinnan Theofano av Bysans och hennes son konung Otto III skänker en evangeliebok till klostret i Eptnernach.
Heraldiska exlibris 
De äldsta exlibrisen bestod av ägarens vapen som målades på pärmen eller ett löst blad som klistrades in i boken.
Superexlibris eller pärmstämpel
Skapades genom att pressa upphettade metallstämplar i bokpärmens läderhölje, motivet var vanligen av en bild av ägaren, dess vapen, namn eller initialer. Användes från 1400-tal i Tyskland, England och Frankrike, och sällan utanför kungahusen.
Visitkortsexlibris 
Blev vanliga under slutet av 1700-talet och bestod vanligen av en dekorativ ram stucken i koppar, och innehöll ägarens namn och emellanåt titel och adress vilka sattes med lösa typer, graverades eller skrevs för hand. Användes ofta både som visitkort och exlibris.
Monogramexlibris 
Innehåller endast ägarens initialer, ofta utsmyckade av dekorativt sammanflätade bokstäver. Som exlibris betraktat kan ett monogram utan det fullt utskrivna namnet kritiseras då det är otydligt vem som äger boken.[5]
Topografiska exlibris 
Består av underavdelningarna landskapsexlibris, herrgårdsexlibris, och marina exlibris.
Landskapsexlibris 
Innehåller ett landskapsmotiv och blev vanliga redan under 1700-talet och är alltjämt populära.
Herrgårdsexlibris
Avbildar det slott, herrgård eller gård till vilken exlibrisets ägare har en anknytning.
Marina exlibris 
Består av motiv hämtade från sjölivet.
Symboliska exlibris 
Istället för att avbilda den byggnad där böckerna förvaras såsom hos Herrgårdsexlibris, avbildas en verklig eller imaginär biblioteksinteriör. I de äldsta bestod motivet stundom av en vägg klädd med bokhyllor, någon enstaka bokhylla eller en stapel av böcker. I modern tid är variationen större och ofta alluderar motivet på något av ägarens intressen, vid tiden kring kring första världskriget var exempelvis ugglor och dödskallar vanliga. Enligt många motsvarar symboliska exlibris bäst dess idé, men alltför ofta överlastas de av för mycket symbolik från ägarens liv.
Yrkesexlibris 
Innehåller en symbol för ägarens sysselsättning; exempelvis en läkares exlibris som utgörs av en eskulapstav, eller en präst som har ett kors.
Allegoriska exlibris 
Dessa bokägarmärken är allegoriskt utförda, i exemplet med läkarens yrkesexlibris så är ersätts eskulapstaven med en bild av Asklepios.
Hobbyexlibris 
Består av ägarens hobby eller bisysselsättning.
Märkesexlibris 
Märkesexlibriset har skapats som en motreaktion mot alltför överlastade symboliska exlibris. I regel består de endast av en figur och legend, samt eventuellt valspråk. 
Illustrationsexlibris
Med illustrationsexlibris avses ett mer omfattande ej heraldiskt bildmotiv.

4 kommentarer:

  1. Ett intressant inlägg är verkligen ingenting att be om ursäkt för. Ge oss gärna mer!!!
    Nu ska jag titta i våra gamla böcker, för jag vet att det finns några Ex Libris där.
    kram från Mette
    höger fot framför vänster...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Mette, jag går och jag går...
      Bra att du inte drabbas av bildkoma - själv gillar jag inte för många bilder och torftig text, så jag är glad att du lyckades smälta bilderna.
      Har insett att jag har fler okända ex libris än jag trodde - förutom de kända och oinklistrade.
      Margaretha

      Radera
  2. håller med mette, jätteintressant!
    nu har jag surfat bort mer tid än jag egentligen har, för att läsa om ex libris, och tittat på massor med fina såna. Får nästan lust att börja samla, för rita själv kan jag inte, men kanske skriver jag ut några fina som jag hittade.
    you're in my thoughts and prayers, take care my dear!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra att du fann det intressant - ibland rycks jag med av ett spännande ämne, och upptäcker att jag sitter med information upp till ögonbrynen - information som inte så värst många är lika intresserad av som jag är.
      Jag blev också sugen på att ägna mig åt Ex Libris, men jag ska inte låta mig förledas!
      Thanks Debbie, this too shall pass.
      Margaretha

      Radera