måndag 7 juli 2014

Snurrig och lat

Den lata Susanna — vem var hon?
Det enkla svaret är, att ingen vet. 
Och något bra svenskt namn för den praktiska "snurrbrickan", känner jag inte till. Konstruktionen är densamma som en kavalett eller drejskiva. 
Den tycks i begynnelsen ha varit ett alternativ till serveringspersonal, en "lazy susan" var diskret, och förde aldrig vidare vad husbondfolket talade om under måltiderna. 
Jag är alltid lika fascinerad av den här sortens kreativa namn — fanns det en lat piga som hette Susan, eller var det en hämndaktion, hade en Susan snott någons fästman...
Wikipedia försöker reda ut de snåriga begreppen, både beträffande namnet, och företeelsen.
Hur det än förhåller sig, är det en praktisk pryl  hade jag ställt alla kryddor på brickan, hade min fiskkrydda förmodligen inte gått i ide, längst bak på en hylla.
Förr i tiden när vi var fler kring  matbordet kom en av de snurriga brickorna till daglig användning. Men lika rolig som det tåget jag såg hemma hos en bekant, för länge sedan är den ju inte. Äldste sonen hade lagt ut en räls, på det enorma matbordet, och så tuffade det runt ett tåg, vars vagnar var fyllda med allt som behövdes för frukostlunchen.

5 kommentarer:

  1. Kinesiska restauranger har en rejäl variant av lata Susanna. Ofta är borden runda med plats för 8 personer. Bordets mitt är en stor, snurrbar glasskiva där alla rätter placeras efter hand, skivan snurras och alla kommer åt att förse sig. Gissar att den har ett helt annat namn i Kina. Vi har förstås en vanlig lazy Susan men skulle gärna ha en något större eftersom vårt köksbord är ganska stort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      jag har ingen erfarehet av kinesiska bord, men jag har sett bilder av präktiga svenska bord, där händiga personer sågat, snickrat och knåpat för att få en snurrskiva i mitten.
      Den jag köpt i Sverige (IKEA) är 40 cm i diameter - vill du ha en ännu större får du kanske fästa en stor rund bricka på en mindre susan.
      Margaretha

      Radera
  2. Jag brukar tänka att det inte kan vara så kul att heta Karolina när varenda jättetoapappersbehållare på offentliga toaletter heter så. Undrar vad Suzan gjort för ont!

    De där snurrplattorna är utmärkt praktiska, men borde förses med en maxhastighetsfunktion. Det är nämligen alldeles för frestande för barn i alla åldrar att testa när centrifugalkrafter tar över och slänger av innehållet i tangentens riktning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Karolina har jag missat, men så har jag inte nyttjat en offentlig toalett på många år.
      Det finns nog fler prylar med "människonamn" fast jag bara kan komma på Melitta, Mercedes och vissel-Johanna, just nu.
      Har ni ingen uppfinnar-Jocke i familjen, som kan konstruera en broms på befintliga susannor?
      Margaretha

      Radera
    2. Uppfinnar-Jocke har vi, fler stycken, egentligen. Men jag misstänker att de är mer intresserade av en accelerationsfunktion än av en broms!

      Radera