tisdag 20 augusti 2013

Sol-te

Iced Tea in the Garden
Marie Versailles

 När jag läser i tidningen (Daily Mail) att de flesta av oss gör av med massor av energi, helt i onödan, när vi kokar vatten, så är min första tanke, att vi får kanske göra mer sol-te. 
Genom att koka mer vatten än som behövs, så slösar engelsmännen bort 68 milliarder pund om året. I en undersökning av 86000 hem, kom man fram till att i 95% av hemmen slösade man både med vatten och energi.
Jag som inte har tålamod att vänta på att allt vatten ska koka upp, fyller aldrig kokaren med mer vatten än jag behöver — men sol-te gör jag sällan. Jag är mycket begiven på is-te, men föredrar att koka vattnet först eftersom jag tycker det blir godare så. Dessutom finns en risk för att mindre trevliga bakterier växer till i det ljumma vattnet. Alternativet, som jag brukar praktisera, är att inte ställa burken (eller tillbringaren) i solen, utan i kylskåpet, vilket går precis lika bra.
Fast dessa kyliga mornar (6°) brygger jag mitt te i en av apotekets gamla senapsburkar, eftersom de har lock och därtill är perfekta att värma händerna på.

7 kommentarer:

 1. Över huvud taget tänker vi nog för litet på hur vi slösar med energi fullständigt i onödan. Man lagar mer kaffe eller te än man tänkt dricka upp, lämnar lampor och apparater tillslagna, har varmare inomhus än nödvändigt ( ta på en tröja), osv. Alla bäckar små blir snart en stor å. Med en "elektrisk" make har jag ett sjå att släcka efter honom, skruva ner elementen, stänga av TVn helt, osv. Han anser att det är försumbart och dessutom är han en fryskylling.
  Iste gillar jag fö inte. Dricker då hellre vanligt kallt vatten, jordens godaste dryck och i riskzonen för utrotning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Den sortens sol-bad är smart! även vi använde metoden på ön.
   I vår familj var det nog far som sprang runt och släckte lampor - nu har jag tagit över. Ibland blir jag less på det, för visst är det trevligt med små ljuskällor lite varstans i huset.
   Värmen är bara på där vi vistas, jag har hört de som kommer och går här, huttra.

   Kallt vatten är suveränt - men inte överallt. Ibland förstår jag varför amerikanare är så begivna på läskiga drycker, på en del ställen smakar vattnet fruktansvärt illa. Tacka vet jag vårt eget!
   Margaretha

   Radera
 2. PS. I sommarstugan pumpade vi i många år upp iskallt vatten ur brunnen, hällde i en zinkbalja som fick stå i solen över dagen, sen hade vi tvättvatten till kvällen som man inte blev stelfrusen av. Kan man kalla det sol-bad?
  Till sjön var det flera km och dessutom var det en liten mossjö med brunt vatten så att man behövde tvätta sig efter simturen!

  SvaraRadera
 3. Hurtbulle, sitta ute och dricka te när det är 6 grader! Dubbelt så varmt ska det vara om du ska få sällskap av mig!

  Jag känner mig väldigt skyldig för jag häller nog ut rätt mycket kokt vatten efter varje fika. Men nu ska jag försöka bättra mig.
  kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mette,
   Man piggnar till!!
   Men så bra - då har det här inlägget gjort någon nytta!
   M

   Radera
 4. smart med kopp (mugg/burk?) med lock att värma händerna på. det ska jag komma ihåg, för jag har också såna burkar. men du får inte sällskap av mig heller. jag vill ha mycket varmare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Det visste du väl att jag är smart!
   OK, jag får väl sitta ensam då. Men vad ska du värma händerna för om du sitter inne i stugvärmen?
   undrar
   M

   Radera