tisdag 13 augusti 2013

Frontalkrock

 men det var inte mitt fel — jag saktade in när jag såg honom komma emot mig i full fart. Han träffade mig mellan ögonen — och jag kan ge mig på att han skrattade innan han flög vidare. Det var en av alla dessa vackra blåskimrande trollsländor som var ute och busflög. Vilken sort vet jag inte — jag läste nyligen att vi har 62 olika sorters trollsländor i Sverige, så det finns ju några att välja på.
Det är många som säger att det är ont om insekter i år — kanske därför att de alla samlas på vår kulle. För här har det hela sommaren varit gott om flygfän, förutom myggor och getingar, vilka jag inte saknar. Och grodor, jag har väl aldrig sett så många grodor tidigare, som jag sett i sommar.
Kanske attraherar vår vildvuxna tomt, utan andra kemikalier än de som ofrivilligt regnar över oss alla,   både det som kryper, flyger och krälar.

6 kommentarer:

 1. 62 sorter, det var inte dåligt!
  Jag hoppas att ingen av er blev skadad!
  kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flette-Mette,
   jag blev också förvånad - jag som tidigare delat in dem i bruna, blå och små.
   Hur det gick för den vackra sländan vet jag ju inte, men han flög vidare med ett leende på läpparna, så jag tror han tyckte det var kul.
   Margaretha

   Radera
 2. Visst är trollsländorna ovanligt många i år. Och stora! Helikopterliknande varelser som sitter en stund på verandaräcket, men som flyger iväg så fort jag får tag i kameran. Och grodorna! Varför blir det så extra många grodor just en sådan här torr sommar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   I år har jag inte ens försökt fotografera någon - tidigare år har jag lyckats få ett par bra bilder - det känns som om de retas när de slår sig ner och sedan väntar till det ögonblick då skärpan är inställd. Se'n står man där med ännu en bild av sitt verandaräcke.
   Jag får nog läsa mer både om sländor och grodor, för att lista ut varför just den här sommaren tycks ha varit bra för dem.
   Vad det än är, så är det roligt att ha dem i sin närhet.
   Margaretha

   Radera
 3. Insekttillgången lär ha med fuktigt väder att göra.
  Här har vi haft väldigt lite insekter i år p.g.a långa torra perioder, men genast när det började regna lite så hände saker...nu flyger det "insikter" i luften med jämna mellanrum och efter springer Uffe och jag med kameran och leker tafatt med dem.

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. PettasKarin,
   Ändå har vi inte haft så fuktigt här - jag skulle nog vilja kalla sommaren en svensk normalsommar - när den är som bäst.
   Blomsterflugor är trevliga att fotografera, dem behöver man i regel inte jaga.
   Margaretha

   Radera