onsdag 21 augusti 2013

Minns ni


de gamla ölbackarna, som man kunde köpa för två kronor styck? Våra seniorscouter köpte in ett antal som fick tjänstgöra både som sittplatser, bokhyllor  och förvaringsboxar. Så småningom delade vi upp dem mellan oss, och häromdagen hämtade jag in en från ett uthus. Nu får jag plocka fram rotborste och såpa innan jag kan ta’ in den och bygga till den hylla med sittplats som de andra utgör.
Det som förvånade mig, var att det står Apotekarnes — jag har nog alltid sagt apotekarnas, om jag överhuvudtaget sagt något. Så jag kollar med Wikipedia, som inleder sin artikel: Apotekarnes (äldre form av apotekarnas), grundades 1874 som Apotekarnes Mineralvatten AB, är ett läskedrycksmärke. 

10 kommentarer:

 1. Jovisst minns jag! Rejäla doningar, efterföljare till sockerlådorna i inredningssammanhang. Äger en, bara en, alldeles egen med vinylskivor i :-)

  Vet du att i år har man slutat sälja 33 cl läskedrycksflaskor av glas? Finn endast som pet-flaskor i 33 cl och 1,5 liter (tror jag de stora innehåller). Nu finns endast öl och vatten i glasflaskor. Jag tror jag ska behålla en röd plastback för framtiden :-) Jo, jag menar det, inget skämt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viola,
   Ja, jag läste, eller kanske hörde på radion, om att man slutar med glasflaskor. Jag nyttjar ju inte läskiga drycker, så det ställer inte till något i min vardag.

   Tänk så många olika sorters lådor, burkar och askar som fanns förr i världen! Man behöver bara läsa gamla tidningar och böcker, med goda råd och tips om inredning eller lekar - nästan alltid krävs en låda, som inte längre går att få tag på.
   Min morfar (en osalig ande som ett år flyttade 18 gånger) brukade säga att min mormor bara behövde några packlådor och lite kretong, för att göra det hemtrevligt. Hon hade väl inget annat val!
   Röda plastbackar har jag inga - men jag tycker absolut att du ska spara några!
   Margaretha

   Radera
  2. Jag upptäckte det då jag inför sommarens kusinträff med barndomstema skulle köpa Trocadero, Portello, Champis osv i glasflaska - vilket icke fanns att uppbringa ;-)

   Radera
  3. Viola,
   Champis är den enda av sorterna jag känner till - en äldre släkting köpte alltid hem några flaskor innan jag kom på besök.
   Vad det alluderade på, hade jag med min nyktra bakgrund, ingen aning om.
   Margaretha

   Radera
 2. Jag tror att du kommer att sitta på en mindre förmögenhet vad tiden lider, Margaretha. Dylika lådor är eftertraktansvärda så du borde kanske kedja fast den på något finurligt sätt?
  Vacker är den.

  Apelsinlådor var också bra som både bokhyllor, pallar och bord.

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Det skulle ju inte vara så dumt - men jag misstänker att mindre alltid kommer att vara rätt ord att beskriva min förmögenhet!
   Cigarrlådor och albylaskar är bra till smått och gott också.
   Margaretha

   Radera
 3. Perfekt till LP-skivorna! Men vart tog de vägen? Jag hade rätt många och de var oumbärliga under den period i livet då man ständigt flyttade. Under flytten låg bohaget i dem, efter flytten blev de hyllor, bänkar och skivboxar igen. Och så satte man upp ett par papperslakan från Marimekko i fönstren som gardiner och så var man inflyttad och inredd. Lite enklare på den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   De var perfekta till mycket. Jag har nog en till med garn, någonstans - ska leta upp den så kan jag snygga till min hylla.
   Jag har nog aldrig helt växt ifrån låd- och lakansmöbleringen - det är nog därför jag inte slänger något, alltid roligt att se hur länge man kan använda något innan det går i småbitar. Fast det är ju inte så kul om det ramlar isär när man sitter på det - vilket har hänt.
   Margaretha

   Radera
 4. Ta bort nedersta brädbiten, borra ett hål i varje hörn, trä ett rep i varje med en stor knut på och hänga på en krok i taket och vips har man sig en babygunga. Så gjorde vi för fyrtiofyra är sedan. Minns att jag målade den röd och satte rödrutiga kuddar i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Renée,
   Smart!
   Ska lägga det på minnet, ifall jag skulle iråka ett barn i lämplig storlek.
   Margaretha

   Radera