söndag 8 april 2012

Grattis Sonja!

Sonja Henie 
8 april 1912 - 12 oktober 1969
bilden från Berlin 1930


Nu när jag har läst om henne, frågar jag mig om hon inte blivit både lyckligare och trevligare om hennes karriär inte börjat så tidigt och hennes framgångar inte varit så formidabla. 
Det finns en dokumentär om henne på SVT Play, den är i det närmaste en timme lång, och ligger kvar till den 28 april.

Den här filmsnutten från 1945 i St Moritz är betydligt mer glamorös, än den ovan. Personligen föredra’r jag konståkning  modell 1928, med trikåer som veckade sig och bergen i bakgrunden. 


6 kommentarer:

 1. Jag har nog aldrig sett en isshow med Henie tidigare, så det här var väldigt roligt. Dokumentären får jag inte tillgång till eftersom jag inte är i rätt land, synd nog men det finns säkert andra möjligheter.

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Inte jag heller - för mig var (är) hon mest ett namn. Mor berättade att hon var den stora förebilden när hon var barn, och de försökte glida fram, och göra små hopp - i hopp om att efterlikna idolen.
   Jag har inte heller sett dokumentären, får se om jag får till det - du kanske hälsar på i Sverige innan månaden är slut, och kan titta på den.
   Margaretha

   Radera
 2. Vilken fantastisk film, den svartvita! Och vilka verkligt förståndiga långkallingar. Ska försöka hinna med SVT-dokumentären. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag undrar om hon inte till och med har benkläder över vanliga strumpor, för att slippa "herrgård" (varför i all världen det kallades så)- det ser ut som gymnastikbyxor modell äldre.
   Margaretha

   Radera
 3. Ja, jag funderade också över hennes konstiga underbyxor - inte särskilt estetiskt! Men det var väl kallt utomhus och praktiskt därför.

  Hon var fortfarande den stora stjärnan när jag var ung och vi försökte alla att åka konståkning med större och mindre framgång. Flickorna vill säga, killarna spelade ju bandy bevars och det fick inte vi vara med på.

  Intressant inlägg som väcker upp minnen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Jag ser inte praktisk klädsel som oestetisk - kläder som korvar sig tycker jag är högst mänskligt.

   Ett tragiskt levnadsöde!
   Margaretha

   Radera