torsdag 25 februari 2010

Mindre mer, tack


mer långsamt
mer roligt
mer aktiv
mer bränslesnåla
mer försiktig

Vad har hänt? Ovanstående hörde jag i morse på en enda nyhetssändning. Man behöver ju inte veta vad komparera betyder för att göra det — lika lite som man måste veta vad adverb eller ablativ är, för att kunna tala.
Priset tog nog den kvinnan som sa' mer intelligentare.

7 kommentarer:

  1. Kände en viss trötthet när jag i stor dagstidning - ej kvällsdito (som det skulle ha uttryckts i "På minuten) - häromdagen läste en nyhetsblänkare om ett vålds- eller olyckstillbud där flickor eller unga kvinnor genomgående kallades "tjejer".
    Snart reagerar man på välformulerat, korrekt språk med förvånad glädje medan det vanliga slarvet och den grundmurade okunnigheten om grammatik och meningsbyggnad i media passerar obemärkt.

    SvaraRadera
  2. Man behöver inte precis vara någon professor Higgins för att känns som han: de "...borde pryglas med en påk för överlagt mord på vårt (engelska) språk". Man får försöka blunda med öronen.

    SvaraRadera
  3. Lisette,
    Inte lätt att blunda med öronen - men jag försöker att inte visa hur jag lider när vänner dräper ord. Det är känsligt det där med språket, många tycker att de är ena riktiga hejare på svenska och kan bli rysligt stötta om de anar att jag inte tycker det.
    Margaretha

    SvaraRadera
  4. Mer intelligentare - sådant ger mig rysningar. Precis som när folk säger "situationstecken" när de menar citationstecken. Jag skriver fortfarande "skall" - det var det jag lärde mig i skolan men numera skriver nog många "ska". Ibland känner jag mig väldigt gammaldags.

    SvaraRadera
  5. Anne-Marie,
    Välkommen tillbaka till bloggoversum!
    Det händer att unga människor (och även inte så unga) tittar på mig med tom blick - då förstår jag att jag använt ord som inte ingår i deras ordförråd. Trots det så känner jag mig nog inte så gammaldags - bara tacksam över att jag var med på den tiden då man fortfarande fick lära sig korrekt svenska. Som med så mycket annat tycker jag att man kan ta' sig (språkliga) friheter när man vet hur det ska vara.
    Margaretha

    SvaraRadera
  6. det där tycker jag är jättesvårt.

    SvaraRadera
  7. Debbie,
    Det ÄR svårt! Det blir ju inte mindre svårt när så många svenskar talar så dålig svenska!
    Läs roliga böcker på svenska - gärna lite äldre böcker. Kanske böcker som du redan har läst på engelska. Och barnböcker - det finns så mycket god litteratur för barn.
    M

    SvaraRadera