söndag 20 oktober 2024

Söndagsläsning



Jag hittar en intressant essä av Sten Lindroth vars passande titel, ”Vardagsro och söndagslust”, får mig att börja läsa den. 

Essän inleds med en beskrivning av en tavla, av den för mig okände konstnären Jonas Dürchs.  Hittar snabbt både konstnären, och tavlan på nätet och läser vidare. Tavlan, som uppenbarligen är ett beställningsverk av prästen Gustaf Fredrik Hjortberg (1724-76) föreställer hela familjen Hjortberg. Syftet med målningen tycks vara detsamma som dagens inlägg på olika sociala medier — den gode Gustav Fredrik ville visa upp sig, och sina talanger. För hans talanger var många, och hans kapacitet att använda sig av dem outsinlig.

Jag är övertygad om att hans poddar skulle ha många lyssnare, om han i dag fick möjligheten att berätta om allt han sysslade med.

Essän hittar du hos Litteraturbanken.

 


3 kommentarer:

  1. Vilken spännande präst! Det verkar som han var intresserad av allt, och kunnig. Trond och jag började diskutera vad vi skulle lägga på våra bord innan vi lät en konstnär måla av det. Fast det vore enklare att själv fotografera bordet.
    Så mycket spännande man kan hitta på nätet!

    SvaraRadera
  2. Inte klokt så mycket man lär sig när man surfar runt på nätet! Undrar bara hur hans fru mådde under alla graviditeter medan han roade sig i österlandet.

    SvaraRadera
  3. Så fel det blev när bara halva namnet kom med!
    Anna Margaretha

    SvaraRadera