torsdag 4 april 2024

TÄNDSTICKA

 ”(maskinellt tillverkad) sticka med tändsats i ena änden avsedd att antändas (o. tända ngt med); förr äv. mer l. mindre liktydigt med: tändspån”



”Förnimmes en lukt av lysgas i ett rum, bör man ej där tända en tändsticka”


Med tanke på att jag inte samlar på tändsticksaskar, så har jag förvånansvärt många olika slags askar och — häften, om det är vad de kallas de där rätt uschliga papptändstickorna.



Varför de heter tändstickor är inte svårt att förstå — fast jag hörde en gång för länge sedan att man kunnat avslöja piratstickor från asien(?), därför att det stod tandstickor utanpå askarna — men jag började grunna på varför de heter ”matches” på engelska. Ett av dessa ord som har många olika betydelser. 


The free dictionary” förklarar det hela så här:

[Middle English mecche, macche, lamp wick, from Anglo-Norman meche, mesche, perhaps ultimately from Latin myxa, a lamp's nozzle, from Greek muxa, mucus, lamp wick.] 


Det finns flera intressanta artiklar på nätet om tändstickans historia, jag rekommenderar dig att läsa några av dem — du kan ju börja med Wikipedia.

Sen kan du läsa en novell av Beatrice Redpath, som passande nog heter ”Matches”. Den utspelar sig i den Kanadensiska obygden, och innehåller både spänning, ondska och kärlek — och naturligtvis tändstickor.



Tändstickornas närvarande högsta  utvecklingsform äro de s. k. säkerhetständstickorna.”


2 kommentarer:

  1. Aspen darrar i vindens musik
    och kan omöjligt hålla sig still
    Den darrar för Jönköpings tändsticksfabrik
    och det har den orsak till.

    Det fick vi lära oss en gång i tiden i skolan. Jag tror att tändstickorna fortfarande görs av asp, men tillverkningen i Jönköping är nedlagd vid det här laget. En gång i tiden la man ut tillverkningen av tändsticksaskar lite här och där. Min farfarsfar, som var snickare, tillverkade askar i sin verkstad i Dalarna. Troligen inte för Jönköping, utan till någon mer närbelägen tändsticksfabrik.

    SvaraRadera

  2. Karin,
    När jag skrev inlägget, kom jag på att jag hört en vers om de stackars darrande asparna — men jag kom inte ihåg hur den löd. Så tack för den!
    Det är nog fortfarande aspstickor, men mycket klenare, så de går av — ibland flyger den tända delen av stickan iväg.
    Snickrade din farfarsfar askarna i trä‽
    Margaretha

    SvaraRadera