torsdag 23 september 2021

Skaparvånda

 

The Torments of Creative Work 

Leonid Osipovic PasternakEn författares studier bli oftast ytliga och ofruktbara: af den grund att han icke har tid att höra efter. Han spejar ständigt efter hvad som duger för honom i hans kamp om att göra sig gällande. Han studerar samvetslöst; för en liten kombinations, en fattig vitsighets skull, som kan ta sig ut, är han strax färdig att gilla eller förkasta. Men först när man bragt vinstbegär och fåfänga till tystnad, har man tid, är man i stånd att lyssna. Därför är en scholar en så stor sällsynthet. Det är ett stort spörsmål om det ännu finns goda läsare. ”Affär är affär” har ju för längesedan blifvit alla anständiga författares valspråk. Men den nobla devisen vajar nog i all stillhet äfven öfver läsarens hufvud.

  ur ”Attiskt i fågelperspektiv”, 1919

     av Vilhelm Ekelund

3 kommentarer:

 1. Dystra betraktelser om skapandets villkor! Men det där på slutet, om läsaren, förstår jag inte riktigt. Menar han att läsaren vill ha best sellers (= att den som vill ha en dålig bok inte nöjer sig med en bra)?

  SvaraRadera
 2. Jag tolkar det nog som den gode Vilhelm gett upp hoppet om att det finns läsare som uppskattar hans höga standard — lite bittert.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Jag tolkar det nog som den gode Vilhelm gett upp hoppet om att det finns läsare som uppskattar hans höga standard — lite bittert.
  Margaretha

  SvaraRadera