tisdag 9 oktober 2018

Dockdoktor

A Little Girl at the Toy-Mender's, 1902
  Salomon

 Den här målningen får mig att minnas och undra  minnas bardomens dockdoktorer, och undra om sådana fortfarande finns. En sväng på nätet lär mig att det faktiskt finns de som lagar dockor och andra leksaker. Så värst många är de ju inte, men i dag när så mycket inte lönar sig att reparera, blir jag glad av att läsa att det finns hantverkskunniga entusiaster, som kan laga de gamla dockorna. 
I min bardom föll det sig helt naturligt att lämna in trasiga prylar för reparation. Mer än en gång vandrade jag till leksaksaffären på Gotlandsgatan, som skötte mina dockors hälsa. Den här målningen fick mig att plocka fram Birgitta, en av dockorna som vid minst ett tillfälle, lades in på dockkliniken.


Birgitta (till vänster) och Margareta har suttit stilla på en bänk i säkert 25, eller kanske 30 år nu, och man ska ju som bekant resa på sig, minst en gång i timmen. (Nej, när jag fick dockorna hade jag ingen aning om att det fanns ett kungahus med mänskliga prinsessor!) Så det är väl inte konstigt att det ser ut som hon skulle behöva en sjukhusvistelse igen — det ena ögonlocket hänger betänkligt — ansiktsförlamning? Och frågan är hur länge armarna kommer att sitta ungefär där armarna ska sitta.
Tittar man noga, så ser man att hon har ett ärr i pannan. Hur hon fick sin skada minns jag inte, men jag tyckte det var rätt kul, för ungefär samtidigt behövde jag få ett jack, på samma ställe, hopsytt.

När jag tog av Margareta hennes åkpåse, ramlade armarna ur  kanske kan jag med en gummisnodd och lite tålamod kvacka som kirurg.








4 kommentarer:

  1. Dockdoktor var jag själv någon gång, mera åt det kirurgiska hållet. Nu när jag ser din Margareta minns jag att jag också hade en mörkhyad docka, men jag minns inte vad hon hette. Hon var rätt liten i växten i jämförelse med Ann och Gun som också hörde till min dockfamilj.
    Nu får du ta till långa virknålen för att få armarna på plats.
    Är det på Gotlandsgatan som det fortfarande finns en dockdoktor?
    undrar Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Nej, leksaksaffären på Gotlandsgatan stängde npg för bortåt 50 år sedan. Men jag hittade en handfull reparatörer när jag googlade på dockdoktor - några i Stockholm, och andra spridda i landet.
      Upptäckte också att intresset för dockor är stort - borde kanske plocka fram mina och snygga till dem. Men vad gör man av dem se'n?
      Ja, det blir nog till att plocka fram virknålen!
      Margaretha

      Radera
  2. (kartongen med mina dockor försvann när vi flyttade till Sverige, traumatiskt änen o jag var nästan vuxen)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hannele,
      Att förlora en del av det som ingått i barndomen, är nog traumatiskt för de flesta av oss.
      Margaretha

      Radera