onsdag 10 oktober 2018

Grattis Yutang!

'Besides the noble art of getting things done, there is the noble art of leaving things undone. The wisdom of life consists in the elimination of non-essentials.
                                                                                                   Lin Yutang

Lin Yutang
10 oktober 1895-1976

Oj, så länge sedan det var som jag senast tänkte på Lin Yutang — och ännu längre  sedan jag läste något av honom. Nu bläddrar jag i ett par av hans böcker och tänker att det är hög tid att återvända till honom.
Han var inte enbart filosof, författare och översättare, jag upptäcker nu att han även uppfann en skrivmaskin (scribal machine), för kinesiska tecken, och en tandborste med inbyggd tandkräm.

If you can spend a perfectly useless afternoon in a perfectly useless manner, you have learned how to live. 
                                                                                               Lin Yutang


En del av hans böcker finns hos Internet Archive.

Society can exist only on the basis that there is some amount of polished lying and that no one says exactly what he thinks.
                                                                 Lin Yutang

4 kommentarer:

  1. Tandborste med inbyggd tandkräm; den tanken gillar jag. Dessvärre känner jag inte alls till Lin Yutang, en brist i min bildning,helt klart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Han var nog mest i ropet på 50 och 60-talet, så vi är nog en aning för unga för att ha läst honom. Jag upptäckte honom eftersom mina föräldrar hade några av hans böcker. Flera av dem är översatta till svenska, så knalla du iväg till biblioteket och se vad de har av honom.
      Margaretha

      Radera
  2. Jag känner igen namnet men har inte läst något av honom. Mina föräldrar hade också böcker av honom, vet inte vart de tog vägen, måste fråga syskonen. Kanske bra idé att gå till biblo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Monica,
      Någon i familjen kanske häckar på Lin Yutangs böcker - annars kan säkert biblioteket hjälpa dig.
      Margaretha

      Radera