onsdag 19 september 2018

Grattis Margaret!

Margaret Higgins Sanger
14 september 1879 - 6 september 1966 

Tänk att jag inte gratulerat Margaret tidigare  jag har nämnt henne i förbifarten, men det är allt. Hon förtjänar verkligen all uppmärksamhet hon kan få, denna pionjär för kvinnors reproduktiva rättigheter.
Hon startade U.S.A.s första klinik för födelsekontroll, detta i en tid då all upplysning om preventivmedel var förbjudet. Hon grundade American Birth Control League,  som senare blev Planned Parenthood Federation of America. Naturligtvis arresterades hon otaliga gånger för sitt viktiga arbete.
Själv var hon ett av elva överlevande barn till en mor som genomgick 18 graviditeter på 22 år, innan hon dog bara 49 år gammal. 

Flera av de böcker hon skrev om familjeplanering finns hos Gutenberg, där även hennes självbiografi "Margaret Sanger; an autobiography" finns.
Det finns också mycket skrivet om henne på nätet — läsvärt!

2 kommentarer:

  1. Grattis till Margaret från mig också!
    Det är kvinnor som henne man ska lyfta särskilt högt. Hon fick säkert en del otrevligheter skrivna sig på näsan, det är inte lätt att vara pionjär på det sättet som hon var.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Kvinnor som Margaret är värda all uppskattning vi kan ge dem - och framförallt ska vi minnas dem. Var vore vi i dag om inte många fantastiska kvinnor kämpat för de rättigheter vi nu tycker är självklara. Och de fick stå ut med mycket!
      Margaretha

      Radera