lördag 18 augusti 2018

Kor, kor, kor

A Bull and Cows in a Landscape,
Attributed to Thomas Sidney Cooper

Jag har aldrig umgåtts med kor, bara varit ytligt bekant med min väninnas rödkullor, det är förmodligen därför jag aldrig reflekterat över deras beteende och själsliv, även om jag fascinerats av hur skulpturala de är.
 
Men så läser jag Rosamund Youngs bok "The Secret Life of Cows", och tänker: "varför inte" — jag menar, när det kommer till katter och hundar, så är det ju ingen hejd på hur kloka och personliga de är (i synnerhet våra egna) — så varför skulle inte kor ha olika personlighet och nycker och idiosynkrasier? För det är just det den här boken handlar om, Rosamund Young berättar om kor som passerat genom hennes liv — och det är många eftersom gården hon och hennes bror tog över startades av deras föräldrar 1953, när Rosamund var nyfödd. Det är charmigt, roligt, och ibland ledsamt, men hela tiden intressant och lärorikt. Men ändå är det som jag fäster mig mest vid är deras engagemang och den stora respekt de visar sina djur. 



Boken finns både hos Bokus och Adlibris, också på svenska.

6 kommentarer:

  1. Tack för att du påminde mig, den boken har jag tänkt skaffa, men glömt bort det. Låter väldigt intressant!

    SvaraRadera
  2. Åh, den måste jag läsa. Jag arbetade i min ungdom ett par somrar på en fäbod. Där upptäckte jag vilka stora personligheter kossorna är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helena,
      Då tror jag att du kommer att tycka om den.
      Margaretha

      Radera
  3. Å, den har jag läst, otroligt charmig!
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trudy,
      Roligt att höra.
      Jag vet att de finns de som tycker om innehållet, men tycker att den är dåligt skriven. OK, den är väl inte något litterärt storverk, men innehållet är tillräckligt intressant för att hålla läsintresset vid liv.
      Margaretha

      Radera