fredag 29 december 2017

Klädd för te

Det är inte bara fotografier som får mig att fundera över modellernas leenden och fina kläder — det tycks även som man  plockade fram finkläderna och bästa leendet när man satt modell för en målande konstnär. Naturligtvis finns det undantag, men påfallande ofta ser man skälmska damer i siden och spetsar på målningarna.
För att inte tala om alla hel- och halvnakna damer, som så många manliga konstnärer tycks ha en sådan förkärlek för. Men dem lämnar jag därhän i det här inlägget

Afternoon Tea, 1912
Charles Bittinger

Jag kan delvis förstå gåbortskläderna när det är bilder av, vad ser ut som, tekalas — men när man sitter ensam med sin tekopp, verkar det som en överloppsgärning att klämma in sig i korsett och trånga skor.

"Tea Time" 
 Federico Andreotti

Den här flickan måste ha lagt ned en icke oansenlig tid, först på att tvätta, stärka och stryka, och sedan på själva påklädningen. 
Det  var ju en tid då det var oanständigt att visa sig utan huvudbonad, men den här verkar i anständigaste laget  åtminstone i mesta laget!
 Tea Time
Henry Salem Hubbell 
Bär man en klänning av det här slaget, behöver man knappast dammsuga sina golv  å andra sidan krävs det nog tjänstefolk som tar hand om klädseln. Det behövs särskilda kunskaper för att tvätta de här kläderna  det ser ut som de vita "ränderna" på jackan, är infällda spetsar.

Woman with Beads, 1914
Raymond Perry Rogers Neilson
Den här bilden fascinerar mig något alldeles otroligt. Att koordinera tapet, teservis, lampskärm och klädsel kan inte ha varit helt enkelt. Det fick mig att fundera på om jag skulle klara det — och jag kom fram till att det skulle vara mycket svårt, så svårt att jag nog avstår.
Däremot är tanken på att plocka upp mönstret på någon av mina tekoppar, och brodera på ett klädesplagg, servett, eller kudde, rätt lockande.

8 kommentarer:

 1. dessa vackra damer har säkert en hemmaman som dammsuger åt dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hannele,
   Jag skulle kanske ha annonserat efter en hemmaman istället för tomte‽
   Margaretha

   Radera
 2. Den sista tavlan är helt underbar. Alla mönster i tavlan gör ju att modellen i sin svarta hatt framträder extra tydligt. Konstnären är också mycket sparsam med den gröna färgen. Jag tycker det är oerhört skickligt att måla en sådan bild utan att det blir spretigt.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Jag är också helt tagen av den målningen - har tittat på den i flera da'r nu.
   Margaretha

   Radera
 3. Jag är tagen av alla målningarna men den sista tar högsta priset om man nu ska sätta ett pris. Den är väldigt speciell. Funderar förstås på om jag har en så lång klänning som damen på tredje bilden har. Lite praktiskt skulle det ju vara att få golvet rengjort där man skrider fram.
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Det tycks som vi alla gillar samma målning.
   Och alla är vi i behov av en dammreducerare!
   Margaretha

   Radera
 4. Jag skulle verkligen behöva en riktigt lång klänning att samla ihop alla hundhår med just nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helena,
   Funderar på att sy en överkjol - som ett långt förkläde, som man sätter på sig bak-å-fram - fodrad men någon slags mikrofiber som drar åt sig allt damm. Undrar om man kan bli rik på slik produkt.
   Margaretha

   Radera