söndag 21 februari 2016

Söndagsfika med Gutenberg

De som känner mig vet att jag är svag för gamla reklamhäften av allehanda slag. Gutenberg har en hel del i den vägen, liksom jag har en liten samling här hemma, somliga mycket slitna. Visst är det roligast att kunna bläddra i ett häfte — men för en som redan drunknar under böcker och häften är det tur att Gutenberg kan tillhandahålla de 51180 böcker och häften, som de har i dag!
Ett av gårdagens fynd var "Billy in Bunbury," av Royal Baking Powder Company, från 1925.


Bunbury is a tasteful town

Beside a syrup sea,
Where sponge cake fish and waffle whales
Disport themselves in glee.
Bunbury’s streets are good to eat
Of that make no mistake,
For Bunbury’s streets are made, you know,
Of finest marble cake.
 Its fences are of pie crust
And its houses built of buns,
With frosted roofs and raisins
On the most important ones.
Bunbury has fine doughnut trees
Beside a chocolate fountain,
And just outside the town you’ll find
A giant layer cake mountain.
Its people are too cunning
And too sweet for any use;
There’s spry Pop Over, Johnny Cake
And dainty Charlotte Russe.
The moon’s a muffin, and the sun
A hot cake warm and mellow.
Its gentle rays make Bunbury folk
A tempting brownish yellow!
And when it snows, marshmallow
Covers everything with icing—
The houses, and the people, too,
Look even more enticing.
Bunbury’s folk oft gather round
Ye Coffee Ring, and tell
The news about young Johnny Cake—
Who’s courting Patty Shell!
 Jag tror visst att att man kan få till goda bakverk om man följer recepten, men jag är inte redo att hålla med om att de är särskilt nyttiga — vilket inte hindra mig från att njuta av både bild och text.

DOUGHNUTS

These doughnuts are very wholesome and excellent for children. They do not contain any shortening and should be fried very carefully in fat at just the right temperature so that no grease will be absorbed. They can be served plain or sprinkled with powdered sugar after they have thoroughly drained and cooled.
  • 2 eggs
  • ¾ cup milk
  • 2¾ cups flour
  • 1 teaspoon salt
  • 4 teaspoons Dr. Price’s Baking Powder
  • 1 cup sugar
  • ½ teaspoon nutmeg or cinnamon
Save ⅓ cup of measured flour for board. Beat eggs until light; add milk, then add this liquid to the dry ingredients which have been sifted well together. Roll out ¼ inch thick on slightly floured board and fry in deep fat (365°-375°). Drain well on unglazed paper. Sprinkle with powdered sugar.
Makes 30 doughnuts.
 Det framgår varken vem som skrivit texten eller vem som gjort illustrationerna, en del av bilderna har något som ser ut som en signatur, men jag är inte säker på vad det står, kanske Kay.

6 kommentarer:

  1. Ingrid,
    Ja visst är det läckert - läckrare än recepten!
    Margaretha

    SvaraRadera
  2. Jag önskar att donuts var hälsosamma för jag älskar dem!
    Har laddat ner den gulliga boken och ska använda den tillsammans med barn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bettan,
      Kul att du har användning för häftet - bara du inte har FÖR mycket användning av det!
      Jag uppskattar en del amerikanska bakverk (särskilt om man halverar sockermängden) men dit hör inte munkar - eller flottyrringar är kanske det korrekta svenska namnet?
      Margaretha

      Radera