torsdag 21 maj 2015

O eller Å?

 Vem har sagt att det ska vara lätt att stava rätt? För det är det inte — däremot är det hur lätt som helst att slå upp ett ord, särskilt när man redan har fingrarna på tangentbordet. Man behöver inte ens resa sig för att hämta en ordlista, det finns redan flera stycken där under fingertopparna.
 Två ord som man oftare ser fel- än rättstavade är fåtölj och följetong. Ska vi avskaffa fenomenen, ändra stavningen eller rent av börja att slå upp de svårstavade orden?

4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Olgakatt,
      Då är vi i alla fall två, mot resten av världen.
      g'natt
      Margaretha

      Radera
  2. Men hur i allsindar kan man stava fel på fåtölj och följetong, tänkte jag. Det är ju ändå alldeles stavningsreformerade ord och ingen människa menar väl på allvar att vi ska skriva fauteuil och feuilleton. Men så lästa jag din rubrik och insåg att det var betydligt enklare än så. Och eftersom jag själv i vuxen ålder faktiskt stavade fel på hämta, kan jag inte ens bli upprörd. För mig var det självklart att "hemta" betydde "ta hem", så något "ä" var aldrig aktuellt för mig. Well, man lär sig... Genom att slå upp, bland annat!

    SvaraRadera
  3. Karin,
    Vet inte hur många fotöljer det finns på nätet. Jag ser alltid för mitt inre öga hur någon klafsar runt med fåtöljer på fötterna.
    Vad följetongen anbelangar så har det kanske att göra med att många faktiskt tror att det heter följetänger i plural.
    Att bli upprörd lönar sig sällan - eller aldrig - men jag försöker att förstå, och i de här två fallen ser jag ingen logisk förklaring (som i hemta).
    Margaretha

    SvaraRadera