lördag 30 maj 2015

En boll i luften

 kan vara en boll för mycket, vissa dagar.
Jag nystar garn medan jag lyssnar på nyheterna, och kommer på mig med att samtidigt försöka läsa en artikel på skärmen. Av artikeln, minns jag inget, och alla nyheter gick mig förbi — men jag fick faktiskt till ett nystan.
Vet att jag nyligen läst en artikel om det förkastliga med att göra flera saker samtidigt, men minns naturligtvis inte var. Men det gör inte så mycket, för söker jag på "multi-tasking" får jag fler napp än jag orkar läsa. De flesta av dem förklarar att man inte får så mycket gjort som man tror. Nu har jag aldrig trott att jag har någon simultankapacitet att tala om — även om jag försökt intala både andra och mig själv, att så är fallet. I motsats till andra bloggare vet jag bestämt att jag missade mycket av lektionerna när jag ritade, virkade eller stickade under lektionerna. Mycket snabbt var jag mer koncentrerad på händernas verk, än på vad läraren sa.
På ett ställe läser jag att "multi-tasking" kan ge 
lägre intelligentskvot
sänker produktiviteten
markant ökar risken att göra fel
föranleder stress
Många forskare är alltså överens om att man inte vinner något på att göra för mycket samtidigt, sök på nätet, det finns hur många artiklar som helst i ämnet.
Nu när jag kommit så här långt, inser jag hur rätt alla forskare har — för det var inte om människans förmåga (eller oförmåga) att göra flera saker samtidigt som jag tänkt skriva.  Två tankar i huvudet, var för mycket, nu minns jag inte längre vad inlägget skulle handla om.
 En rätt lång paus fick mig inte att minnas, men när jag ser mitt nystan kommer jag att tänka på att en klassisk present till mor, en gång i tiden var en nystpinne. Jag kan tänka mig att många av dagens mödrar skulle titta undrande på den lilla pinnen om de fick en. Själv använder jag förresten hellre tummen än en pinne.
 Läser i en notis att det finns 2,8 millioner mödrar i Sverige, hälften av dem har två barn, medan ungefär 300 mammor har fler än 10 barn. Vidare står där att 70% av landets mödrar blir firade, förutom i Jönköping där 82% blev ihågkomna med middag och presenter.

8 kommentarer:

 1. Underbart med multi-tasking-prokrastinatorn, det är min melodi, det!

  Men annars tror jag vi är lite olika skapta. Bland alla artiklar och diskussioner om detta ämne kopierar jag något som rätt väl sammanfattar situationen för oss som har en hjärna som gärna hoppar ut genom fönstret om vi inte tjudrar den vid någon enklare uppgift, som att rita mönster eller stereotypiserade tjejer. Men det ögonblick man övergår till att rita något mer originellt far koncentrationen dit i stället och då är det ju liksom meningslöst.

  "Koncentrationsförmågan blir bättre när du till exempel kollar din telefon, vickar på foten, gungar
  på stolen och sitter och ritar under en lektion. Det här kan missförstås av personer i omgivningen som kanske tror att du är ointresserad."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Ja, även min uppskjutardjävul är mycket effektiv!
   Problemet är ju att telefonkladdet snabbt övergår till sådant som genererar andra tankar.
   Jag vet med säkerhet att jag är mycket enkelspårig, vilket inte hindrar att jag gång efter annan envisas med att göra 23 saker på en gång. Och naturligtvis misslyckas jag.
   Margaretha

   Radera
 2. Ska jag lära mig något ordentligt krävs det att jag läser högt och sedan skriver ner det. Om jag inte är ordentligt intresserad, då går det lättare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo,
   De flesta av oss får nog kämpa för att hitta den koncentration som krävs för att lära sig något - i synnerhet, om vi inte är motiverade.
   Margaretha

   Radera
 3. Läst i platsannons: Du ska klara av att hålla många bollar i luften, och inte vara rädd om det kommer flera flygande.
  Om jag sökte det jobbet? Nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ninna,
   Ny bollar kan man alltid ducka för - men att hålla de gamla i luften samtidigt blir svårt.
   Margaretha

   Radera
 4. Jag har alltid varit urusel på att hålla många bollar i luften samtidigt. Jag klarar bara att koncentrera mig på en sak i taget...och förstår inte alls det här med att kvinnor kan ha många saker på gång samtidigt. Det beror förstås på om man menar att man sätter igång diskmaskinen, tvättmaskinen, de självgående maskinerna av olika slag och själv sätter sig ner med en stickning. Då kan jag också....men bara att sticka och titta på tv-n kan bli alldeles en sak för mycket.
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag försöker inte ens få upp mina bollar i luften, nöjer mig med att peta till dem med foten, när jag råkar gå förbi.
   Margaretha
   med nästan
   sommarväder

   Radera