söndag 10 november 2013

Rustikt skulle det varaMinns ni smörknivarna av ene? En del av dem skulle säkert ha fungerat bättre som åror än smörknivar. Jag minns inte exakt när de blev populära, kanske var det i slutet av 60-talet och början av 70-talet — då när brödet var så grovt och innehållsrikt att man kunde använda limporna som dörrstoppar, man tände brandgula (hem)gjutna sterinljus och nyttjade äggkoppar av trä.


Med tanke på att jag varken samlar på smörknivar, äggkoppar, bestick, placeringskortshållare eller smörknivsstöd är min samling rätt ansenlig. 


Så värst mycket mer finns inte att upptäcka i min handkammare (jag har förstås inte skrivit om alla mina fynd), nu ska jag bara diska de askar och burkar, jag bestämt mig för att behålla.

6 kommentarer:

 1. Nu hittade jag in till dig igen tack vare din lösning på min blomgåta!
  Jag använder fortfarande dessa enesmörknivar. Kanonbra att ha som stekspadar. Vi har en tjock, typ åra, som sonen gjorde i slöjden... svår att smöra med, men vi var liksom tvungna att låtsas som om den var bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggbladn
   Välkommen åter till mattan!
   Träslöjd var inte alltid så enkelt - jag gjorde en gång en papperskniv (helt oandvändbar), som mina klasskamrater kallade för tandpetare. Den skulle kanske duga som smörkniv, om jag bara visste var den är.
   Margaretha

   Radera
 2. Precis, rustikt skulle det vara. Väldigt mycket träpryttlar på den tiden. Träljusstakar som liknade vedträn, varsågod och brinn, liksom. Men enesmörknivar använder jag fortfarande, de är rätt lätta och behändiga och faller inte ur smörasken med rumpan före som många andra smörknivar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Ja, det är lätt att skämta om den rustika eran, så här långt efteråt - ändå minns jag den som som en positiv period med engagemang, solidaritet och mycket glädje.
   De små smäckra eneknivarna är bra, men jag har ändå lagt dem åt sidan, fast jag plockar fram dem till nittsjöteservisen - visserligen 50-tal, men mycket rustika.
   Margaretha

   Radera
 3. Jag använder också eneknivarna varje dag, tycker att de är fina. Och jag minns allt du talar om utom smörknivsstöd. Vet inte ens hur de ser ut!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lotta,
   Jag har inte glömt att svara dig, men varje gång jag tänker ägna mig åt bloggen händer något så att jag blir tvungen att leva i verkligheten.
   Alltså, smörknivsstöd - det finns i en mängt utförande, kanske kommer ett smörigt inlägg - om inte verkligheten lägger sig i alltför mycket.
   Margaretha

   Radera