torsdag 7 november 2013

Handkammartankar

Efter att ha tänkt städa handkammaren pinsamt länge, så ledsnade jag på röran och rev ut det mesta på golvet i köksfarstun häromdagen. Det bästa med det (eller värsta, beroende på hur man ser det), är att köksfarstun måste vara framkomlig i morgon. Hur det går till att städa förråd, tror jag de flesta vet, så jag tänker inte gå närmare in på burkar utan lock, och lock utan burkar, det var mina (inte så nyvunna) insikter, som jag tänkte ägna det här inlägget åt. Som att min simultankapacitet inte är så mycket att hänga i julgranen. Jag kan inte blogga, skriva brev, läsa, städa någon annan stans, sticka eller sy medan jag städar — jag kan inte ens skriva mentala brev eller inlägg, för innan jag hamnar framför datorn, så har varenda vettig (hm) tanke förenat sig med alla andra vettiga tankar, på okänd ort. Om ni bara visste vilka spirituella och tankeväckande inlägg jag får till, när jag står uppflugen på en trappstege och skurar hyllor. 
Sen är det ju en annan sak att det råder delade meningar om huruvida det är bra att göra mer än en sak samtidigt. Är det möjligtvis så, att de som kan hålla många bollar i luften samtidigt, anser att det är något positivt, medan vi andra enkelspåriga individer är avundsjuka på dem, och hävdar att det inte är nyttigt att splittra sig.
För att återvända till handkammaren, så uppstår en del trevliga möten där — mellan mig och tingen. Det är inte den där sortens gammaldags stora handkammare, som man drar sig tillbaka till för att röra till dressingen, eller ösa upp mjöl ur en tunna. Visst förvarar jag mjöl där (och andra specerier), men i vanliga småpåsar, och dessutom förvaringskärl och diverse kökspryttlar, som inte får rum i köket. När jag rengjorde de gamla honungsburkarna, slog det mig att det var länge sedan jag såg sådana — vilket kan bero på att det var många år sedan jag köpte honung direkt av en odlare. Mycket användbara är de, även sedan honungen är uppäten.


4 kommentarer:

 1. Roligt och träffande beskrivning på hur långt-mellan-gångerna-städning alstrar funderingar och tankekombinationer på hög nivå. Som är borta då de ska formuleras skriftligt. Det är trevligt att storstäda - emellanåt.
  Nu debatteras även multitasking/simultanförmåga inom arbetslivet och dess för- eller nackdelar. Men då handlar det om att samtidigt hålla flera olika sociala medier i gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viola,
   Långt-mellan-gångerna-städning får nog betraktas som en av mina specialiteter. Tyvärr går den trevliga känslan av nystädat, över snabbt.
   Jag är rädd för att arbetsmarknadens krav på utåtriktade, unga och snabba människor, snabbt förbrukar många människor som försöker leva upp till orimliga krav.
   Margaretha

   Radera
 2. Fina honungsburkar! Undrar om jag inte har något liknande i något förråd. Och så undrar jag om det där med handkammare. Är det samma som skafferi, månne? Om inte, vad är skillnaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag har också funderat över terminologin - för mig är handkammaren mer av förråd än ett skafferi, men det beror nog på vad man är uppväxt med. Jag kan bara komma på dessa två ord, på engelska är förvirringen ännu större: buttery, larder, pantry och stillroom. Kanske finns det ännu fler ord, och jag har upptäckt att många engelskspråkiga personer inte ens känner till alla orden.
   Margaretha

   Radera