fredag 1 mars 2013

Strutspolitik


Eftersom jag är en hängiven anhängare av sagda politik (funderar på att bilda strutspartiet), bryr jag mig inte det minsta om att liknelsen saknar grund. Jag är för övrigt i gott sällskap — redan Plinius d. ä. (23-79 e.Kr.) skrev i sin bok Naturalis Historia :”om de gömmer sitt huvud och sin hals i ett buskage så tror de att de är helt dolda.” 
För vi vet ju alla, att det man inte ser, finns inte.
Vad denna majestätiska pippi egentligen gör när den gömmer sig, är säkert smartare än att sticka huvudet i sanden — den lägger sig platt på marken och breder ut vingarna. Då lär den se ut som en hög jord eller lera och ingen bryr sig om den. Utan att veta att detta är den egentliga strutspolitiken, har jag nog alltid praktiserat den. Jag tror inte att jag är ensam om det — att nollställa ansiktsdragen, hålla käften och bara hålla sig stilla tills faran är över, eller man orkar resa mig och vara aktiv, tror jag är tämligen vanligt. 


Jag gillar strutsen vänligt arroganta uppsyn, huruvida det är en annan av likheterna mellan mig och strutsen, vill jag låta vara osagt. Men jag är tämligen säker på att min hjärna är något större än mina ögon, vilket inte lär vara fallet hos strutsen, vars hjärna väger omkring 40 gram.


Undrar om man skulle kunna införskaffa en  struts, och lära den att gå runt i huset och damma.
Den som vill lära sig mer än detta enkla struntprat (strutsprat) om denna imponerande pippi, rekommenderar jag att läsa vad National Geographic har att berätta.

11 kommentarer:

 1. Medlemsavgiften? Vart ska jag betala den?
  Jag har konstaterat, att ju äldre jag blir,
  så mera lik strutsen blir jag...
  åtminstone vad gäller politik.
  Om nu strutsar bryr sig om politik eller det är väl just det som de inte gör. Så är det förstås och det är därför jag vill gå med i strutspartiet.

  Det där med dammvippan verkar intressant:)

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. PettasKarin,
   Jag tror vi stutsar, nej struntar i medlemsavgift - iråkar vi någon gång pengar gör vi något trevligt.
   Ja, en självdammande vippa vore inte så dumt.
   Margaretha

   Radera
 2. I brist på struts kan man skaffa sig en sådan där dammvippa, som på bilden. Mycket praktisk och trevlig. Det sägs att Volvo har sådana i megaformat för att få bilarna helt dammfria vid lackering. Inget annat funkar så effektivt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag har flera stycken dammvippor av strutsmodell, minus struts - men hitintills har de inte rört ett finger för att damma. Jag trodde att de skulle bli sugna när de såg husets dammlager.
   Kanske får jag skaffa en i volvostorlek - stoppa in den genom köksdörren och dra ut den genom hôvveangträn.
   Margaretha

   Radera
 3. Hoppas också att min hjärna väger något mer än strutsens - fast ibland känns det inte så. Bra kunskaper att förmedla till barnbarnen om strutsen.
  Ingrid, som förmodligen kommer att få rita en struts i så fall. Lånar bilden av dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Det är av Wikipedia du lånar. Där kan du få mer fakta, som att en struts kan bli mellan 50 och 60 år gammal och kan väga upp till 165 kg.
   Margaretha

   Radera
 4. Jag har fått lära mig att dammvippor bara vippar upp dammet i luften och sen lägger det sig bekvämt tillrätta igen när man gått sin väg med vippan. Men jag har ett par äckligt syntetiska i grälla färger som är statiskt laddade och SUGER åt sig damm. Mycket effektivare än strutsvarianten som jag också provat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Jo, jag har också några fula syntetiska vippor - problemet är att de inte tar några egna initiativ.
   Arbetadei min ungdom tillfälligt som hembi, när husmor brutit nyckelbenet. Där dammsögs det minst två gånger om dagen - och den goda husmodern lärde mig att fukta dammtrasan innan jag dammade. Så kom hon på att jag var bra på att stryka, så alla makens pyjamas kom fram - det skulle vara pressveck på dem.
   Margaretha

   Radera
 5. Knäppskallar ! Men jag har jätteroligt när jag läser både ditt inlägg Margaretha och de galanta damernas kommentarer. You made my day!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisette,
   Hoppas att jag gör även denna dag åt dig - jag menar att gårdagen håller i sig. Risken är stor att alla halvfärdiga inlägg förblir halvfärdiga ett tag till.
   Men du ska inte tro att jag använder den lediga tiden till att damma - jag stoppar huvudet i dammet.
   Margaretha
   som även hon
   är en gnällgris

   Radera
 6. PS. Jag har också en sån där dammvippa- försöker träna lilla Alice på den men hon gillar sin Gnällgris bättre...

  SvaraRadera