torsdag 17 januari 2013

Kulinariska pulver


 Nyligen talade jag med en av mina vänner som delar sin tid mellan Salem, Oregon och Stockholm. Om amerikansk matlagning, finns en hel del att säga — och det gjorde vi. Bland annat gjorde vi oss lustiga över alla hel- och halvfabrikat. När man, ofta mer artigt än ärligt, säger att något man bjuds på är gott, talar värdinnan genast om hur enkelt receptet är; bara man införskaffar en förpackning kakmix som blandas med ett paket vaniljpuddingmix, kanske lite jello (valfri smak) och ovanpå bakverket stjälper man ut en burk pajfyllning (gärna körsbär, som tycks vara en favorit) och så sprejar man rikligt med konstgjord grädde över hela härligheten.
Detta fick mig att tänka på en artikel jag nyligen läste, där lärde ag mig att barn och ungdomar är så vana vid syntetiska smaker, att om de blir bjudna på riktiga jordgubbar, så spottar de ut dem, därför att de inte smakar riktiga jordgubbar!
Jag minns också att vi i Sverige hade ett pulver som skulle blandas med vatten, och vispas så fick man något som såg ut som vispgrädde. Vi kallade det pappersgrädde, kanske var det en felläsning, (ungefär som ”knallröd” nyponsoppa fast det stod kallrörd) fast jag vet inte vad det egentligen stod.
Men så upptäckte jag, när jag läste konsums ”mer smak” (om vilken också kan sägas rätt mycket, fast jag inte gör det), att även i Sverige förekommer recept där merparten av ingredienserna är halvfabrikat och av ett särskilt märke.

8 kommentarer:

  1. Att barn och ungdom vänjer sig vid konstgjorda smaker och upplever dem mera rätt än de äkta, har även jag varit med om som kock för idrottande ungdomar. Trots att jag stod och trillade riktiga köttbullar, flera hundra, åt dem gillades de inte. Deras tränare berättade att de ville ha halvfabrikatbullar, sådana som studsar om man tappar dem på golvet.
    Och mycket riktigt, glädjen stod högt i tak...
    Mina tankar behöll jag däremot för mig själv om vad som var nyttigast

    Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Så innan man vågar stoppa den i mun, provar man om den studsar!
      Vilka vanemänniskor vi är. Hade en unge på dagis en gång, som bara åt prinskorv och spenat. Han är en man i staten nu - undrar om hans matvanor förändrats.
      Margaretha

      Radera
  2. Just så är det!
    Ta t ex vanilj. Vi är så vana vid vanillin som är tillverkat av granvirke att äkta vanilj inte smakar "rätt" för de flesta idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      Har inte tänkt på det tidigare, men när jag läser ditt svar kommer jag på att det kanske är därför jag tycker så illa om vaniljlukt. Ljus och doftpåsar är naturligtvis gjorda av syntetiska ämnen.
      Margaretha

      Radera
  3. Åh dessa pulverkakor. Som i USA dessutom ofta kräver att man ska tillsätta ett ägg, trots att det skulle funka med äggpulver – skillnaden är minimal när det ändå smakar syntet. Jag läste för länge sedan om hur man (återigen i USA) kommit fram till att husmödrarna var undersysselsatta och frustrerade och så kom något ljushuvud på att om man i alla fall måste vispa i ett ägg i kaksmeten, skulle de känna (och säga!) att de bakat den på riktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Jag som tycker att dessa hemmamammor alltid stressar från det ena till det andra. Ungar ska hämtas och lämnas, man ska läsa högt för tanter på äldreboendet, träffa lapptäckesdamer i kyrkans lapptäckesgrupp, sy kostymer till Halloween och så vidare i det oändliga. De om några skulle väl behöva pulver med äggpulver i. Fast det vete 17 hur mycket tid man egentligen sparar. Kommer inte ihåg antalet minuter, men jag har läst att man tagit tid på kakor gjorda på pulver och på traditionellt bakade - det lär inte vara någon större skillnad. Formar ska plockas fram och smörjas, bunkar och skedar behövs till båda sorternas kakor.
      Margaretha

      Radera
  4. du gömde philadelphiaost och coke!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Debbie,
      Hur i all världen kunde jag glömma dessa två nödvändiga ingredienser!
      Har faktiskt bakat en kaka en gång, med coca-cola - smakade inte annorlunda än kakor utan.
      Och just i dag har jag stått och begrundat (med förstoringsglas) innehållsförteckningen på en ask philadelphiaost. Det händer att jag använder slik ost i efterrätter, men jag har svårt att förstå alla maträtter med den - ärtor, majs, lök...
      Margaretha

      Radera