fredag 28 december 2012

Dödssynder

Såvitt jag förstår, är det ingen större skillnad mellan att vara glupsk och att fråssa. Om ordet fråssa har jag skrivit tidigare, så det lämnar jag därhän nu.

Om den lilla jordekorren begår en dödssynd eller ej, kan jag inte uttala mig om — men jag hoppas att ni, kära läsare, inte begått dylika synder under helgen. Att ni varken överkonsumerat mat eller något annat, inte avundats nästans julklappar eller blivit ursinniga. 
Dödssynderna äro:
Högmod 
Girighet 
Vällust — vilket kallades kättja, när jag lärde mig att rabbla synderna i min ungdom
Avund 
Frosseri 
Vrede 
Lättja 

Den som vill, kan läsa mer på Wikipedia, där man också kan lära sig vilka förfärliga straff som utdöms för de olika synderna.

Till och med Vatikanen tycker att dessa synder är omoderna — eller åtminstone att det finns andra synder som är väl så allvarliga. Så 2008 presenterade Vatikanen en ny lista.
Samtidens sju dödssynder är enligt denna: 
miljöförstöring
genmanipulering 
att samla på sig alltför stor rikedom 
orsaka fattigdom 
narkotikahandel och narkotikaanvändning 
moraliskt tveksamma experiment
kränkningar av den mänskliga naturens grundläggande rättigheter

2 kommentarer:

 1. Den lilla jordekorren påminner mycket om den nötskrika som var här hos oss i morse. Den glupade i sig stora brödbitar på rad, tog en sista brödbit i näbben och flög vidare, för att återkomma efter en stund och göra precis likadant igen och igen och igen och igen...
  Till slut kom vi på att den omöjligt kunde ha ätit allt detta som motsvarade en stor limpa utan att ha spruckit. Gissar att det finns ett stort lager någonstans att ta till

  För övrigt vad gäller dödssynderna så tycker jag att Vatikanens uppdaterade är mera tidsenliga än de tidigare men likväl så ligger det en del sanning i dem också.
  Det ska ju vara måtta med allt

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Ja, djuren tycks veta att det kan komma hårdare tider. Att se'n inte all alltid kommer ihåg var de gömde sina go'bitar, är kanske en annan femma.

   De "nya" synderna är kanske lättare att få gehör för, än för de gamla.
   Margaretha

   Radera