fredag 31 december 2021

Bubbert

Alla vet vi väl vad bäva betyder — jag har nog aldrig tänkt närmare på den exakta betydelsen, bara tänkt på det som en känsla, vilket är den ena betydelsen: fruktan, ängslan.

Att det kan vara något mer fysiskt påtagligt borde jag ju ha vetat, eftersom jag ju vet vad en jordbävning är.

”En brokig sprätt med en bäfvande fjäderbuska spatserar förbi.” kunde man läsa i ”Stockholms Posten”, 1779, och det var en användbar synonym till darra — man var bäf-hänt, och rösten kunde bäfva. 

SAOB har mycket att säga om detta intressanta ord.

Men varför i all världen, undrar nog vän av ordning, varför slå upp ordet bäfva.

Jo, därför att jag tittade på gamla recept — en av mina anmödrar, Augusta (1824-1866) skrev ned recept i en skrivbok, på utsidan står att läsa ”Rosor plockade kring köksspisen”.


Augusta 

I den boken finns bland mycket annat recept på ”Bubbert”, om SAOB inte har så värst mycket mer att säga, än att det är en efterrätt och ordet är besläktat med bäva. Då förstår man ju omedelbart vilken konsistens rätten har.


Augusta var noga med källangivelser, det här var inte hennes eget recept, med hennes prydliga piktur står:  från ”Hjelpreda I Hushållningen För Unga Fruentimber”, och där hittar jag både de recept som Augusta skrivit av, och andra bubbertrecept.


Hwit Bubbert i Stop

Et halft stop söt miölk och 8 ägge-hwitor wispas rätt wäl med såcker, hwilket slås uti et tennstop, som sättes uti en kokande watten-gryta, och när miölken är wäl stannad, tages stopet utur grytan; sedan det är kallt, lägges det med en sked uti et fat, och ätes med söt grädda, som är såcker uti.


Tror jag hoppar över bubberten och ägnar mig åt den här sortens efterrätt.


A good book as a dessert. 

Paul Fischer



6 kommentarer:

  1. Låter som en rätt jolmig efterrätt. Och vad gör man med alla äggulorna?

    SvaraRadera
  2. Helena,
    Jag avstår gärna från alla sorters efterrätter, till förmån för en god bok.
    Även jag brukar grubbla över vad jag ska göra med överblivna gulor (eller vitor), vid de sällsynta tillfällen jag bara använt det ena. Men tänker jag efter så finns rätt många recept där man bara nyttjar det ena.
    Ett annat av Augustas recept är för gorån, ett recept vi använde när familjen var större — där ska det bara vara äggulor, så jag brukade baka en silverkaka samtidigt.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Jag reagerar mest på tennstopet, jag har aldrig velat äta eller dricka ur tenn. Men ... jag vet ju egentligen att det var koppar som var farligt, och att det kom förtennare resande och fixade kopparkittlarna inuti.
    Jag blir inte sugen på bubbert. Aldrig hört. Jag gissar att det blir som fromage.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bloggblad,
      Inte heller jag längtar efter en portion bubbert— eller att nyttja tenn i hushållet.
      Margaretha

      Radera
  4. Bubbert (spännande med ordets etymologi!) kanske är godare än man kan tro. Jag har en indisk favoritefterrätt, ras malai, som är rätt svårlagad. Den består av mjölkbollar kokade i sockerlag och serverade i mjölksås. Nu blev jag lite sugen ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Ras Malai — låter spännande — det jag aldrig hört talas om. Men jag går ju in för enkla, mycket enkla rätter — läser hellre än pular med matlagning!
      Margaretha

      Radera