lördag 31 juli 2021

Lördag med Gutenberg

Fast det blev bestämt mer om hallon, än om böcker.

Crimson in a background of green:

A sign, not of Yuletide, but of Harvest time

At the touch of one's tongue, 

Ripened red clusters detonate 

Bursts of sweet juicy goodness, 

Awakening taste buds

And firing the synapses

With undulating waves of pleasure! 

A deluge of deliciousness! 

    Moira Cameron


Fast så värst mycket tid för Johannes har jag inte så här mitt i bärskörden (börskursen, korrigerar mig stavningskontrollen, som lägger sig i det mesta — vad tror den om mig?). Så jag har  bara kollat vad som är nytt, och har nu en lista med tidskrifter och böcker som jag vid tillfälle, tänker fördjupa mig i.



Men ingen kontroll i världen kan lägga sig i vad jag tänker, så här med nässlor, gullris, ormbunkar och hallonsnår på ena sidan och älven på den andra låter jag tankarna löpa. Mest rör det sig om hallon — det finns en hel del att läsa om hallon på nätet, som legenden om hur hallonen fick sin röda färg:


Legend has it that raspberries were originally white until infant Zeus’ nursemaid, the nymph Ida, pricked a finger picking the pale berries for him, tinting them forevermore with her blood. Her tale, and the fact that raspberries date back to the first century, when the people of Troy picked them in the foothills of Mt. Ida, is immortalized in the botanical name for the red raspberry, Rubus Idaeus, where rubus means red and Idaeus means belonging to Ida.

Wild red raspberries were used as food, medicine, and pigment for art through the ages. Leaves and other parts of the plant were made into throat gargles, digestive cures, and soothers of morning sickness.


På ett annat ställe läser jag att man börjat (1916) torka hallon. Jag torkar en hel del, men hallon har jag inte försökt torka, eftersom min erfarenhet av att torka bär inte är så god. Jo, jag har ett svagt minne av att jag gjorde ”hallonläder” ett år. Det är torkat bärmos, som man sedan får skära eller klippa i lagom stora bitar. 

Några recept hittade jag också på nätet, vad sägs om hallonpankakor?


3 large eggs

1 cup milk

6 Tbsp melted butter

2 cups all-purpose flour 

1 Tbsp baking powder

1 Tbsp sugar

1/2 tsp salt

1 pint raspberries


In food processor or large mixning bowl with an electric beater, beat the eggs, beat in the milk, then the melted butter. Dribble in the flour, baking powder, sugar, and salt. Let the batter rest for 20 - 30 minutes, then gently fold in the berries. If the batter is very thick, add milk to make it runny.

Over medium heat, melt a little butter in a medium-size heavy pancake skillet. When it is hot, pour in enough batter to to make a pancake about 4 inches across. When bubbles has formed on the surface on the pancake — it takes 5 to 6 minutes, be patient — and the batter begins to dry, flip the pancakes over, and  cook for another 2 to 3 minutes on the other side.

   ur ”Mad about raspberries & strawberries” av by Jacqueline Hériteau  

https://archive.org/details/madaboutraspberr0000heri


Nä, det här blev inte vad jag tänkt — jag har ännu inte kommit till min läslista, ochinser att jag nog inte hinner med den i dag. De böckerna får pjag berätta om en annan dag.




4 kommentarer:

  1. Hallon är ett av mina favoritbär! Och jag kan tänka mig att de funkar i amerikanska pannkakor som det är i receptet fast man får nog dela dem i mindre bitar och kanske även frysa dem en stund. Det är iallafall så jag gör när jag gör pannkakor med blåbär - dvs. kör med djupfrysta bär som jag lägger i pannkakorna när de redan är i pannan så de inte tappar formen och blir upplösta när man steker. Vad gäller torkade bär så hade jag en gång i tiden en sån där "air dryer" för frukt, grönsaker och kött (att göra hundgodis med). Det hade kanske funkat men varför torka hallonen när de är så mycket godare färska egentligen? Eller som sylt...
    Ha en fin helg!
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annika,

      Håller med, inte mycket går upp emot hallon. Nu hör inte pannkakor till något jag kommer att på att göra, så jag lär inte prova receptet inom överskådlig tid — synd att slänga de goda bären i en pannkakssmet. Men nyplockade torra vildhallon, som ju är rätt små, skulle nog fungera även utan någon manipulation.
      När jag gjorde müsli i morse slog det mig, att man skulle förmodligen kunna använda torkade bär i müsliblandmingar.
      Men jag fortsätter nog att frysa alla bär jag inte förmår att äta upp innan de blir dåliga.
      Margaretha

      Radera
  2. Om man råkar heta Karin kan man glädja sig åt hallon på namnsdagstårtn. Eller – om det inte blir någon tårta – fylla en skål med hallon och avnjuta som de är.

    Kul med bakgrunden till hallonets latinska namn!

    SvaraRadera
    Svar
    1. På en väns namnsdag

      Trogen vänskap skall mig lifva
      Att dig nu ett minne gifva
      Tag det mot vid namnets fest
      Och låt glädjen blifva gäst.

      Hoppas både namnsdagen och hallonen varit goda. Här är hallonen lite för blöta för att lägga på en tårta. Nu hoppas jag att de torkar så jag kan skörda vad som är kvar.
      Versen hittade jag i ”Den nyaste gratulationsboken” (1889) av J.L. Lindskog

      https://litteraturbanken.se/författare/LindskogJL/titlar/DenNyasteGratulationsboken/sida/4/faksimil?om-boken
      Margaretha

      Radera