söndag 25 juli 2021

I mitt krag- och kravlösa liv

Reader 

Daniel Cacouault


ger jag nu så mycket som flyger och far, i både krav och kragar.

Jag avser att njuta av livet, medan tid är. Till den ändan går jag igenom böckerna i novellhyllan, för att dels hitta något att läsa i skuggan, men också i jakten på en väntrumsbok; inte för stor, inte för tung men läsvärd.

Ett av mina val är ”The Rendezvous” av Daphne du Maurier. Varför har jag inte läst den tidigare, frågar jag mig, fast jag mycket väl vet varför.

Jag läste hennes ”Rebecca” när jag var tolv år och blev besviken — mina förväntningar var både ologiska och orealistiska, jag hade läst Kate Douglas Wiggins ”Rebecca of Sunnybrook Farm”, och trots att jag visste att det var olika författare till de båda böckerna så förväntade jag mig att Muriers bok skulle vara lika läsvärd som Wiggins.

När så en brittisk e-vän skickade ”The Rendezvous” för att mor skulle få något att läsa, under sina sista sjuka år, så avstod jag från att lösa den, trots att mor tyckte mycket om den.

Å andra sidan hade jag inte haft något riktigt bra att läsa nu, om jag inte varit så korkad då — för jag sitter som klistrad vid min bok.

Det är den sortens noveller som fångar mig från de första raderna, jag måste bara få veta hur det går!

2 kommentarer:

 1. Hm, jag tror att jag läste Rebecca också men den gjorde uppenbarligen inga nämnvärda intryck på mig. Jag kan inte minnas hur den går eller vad som händer i den. Men det är ju sådär ibland att man får ett negativt intryck av en viss författare - kanske för att man JUST DÅ inte får ut mycket av dem - och sen håller det sig. Förstod mig inte på vare sig Joseph Conrad eller Märta Tikkanen när jag läste dem men kanske de skulle ge mer nu ett antal år senare...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,
   Inte heller jag minns mycket av ”Rebecca”, och det lilla jag minns, har jag förmodligen blandat ihop med ”My Cousin Rachel”. Övernaturliga händelser, och en krypande obehagskänsla, är allt jag minns.
   Joseph Conrad är ingen favorit — mest för att jag inte är road av nautiska böcker (eller tror att jag inte är det).
   Men jag borde nog återvända till en del författare — gillar jag inte boken, så är det ju bara att sluta läsa.
   Margaretha

   Radera