måndag 9 september 2019

Minnen

1 Samuel, Sam
2 Justus, Justina
3 Alfhild, Alva
4 Giesela
5 Adela, Heidi
6 Lilian, Lilly
7 Kevin, Roy
8 Alma, Hulda
9 Anita, Annette
10 Tord, Turid,
11 Dagny, Helny

essences from the past

“What matters in life is not what happens to you but 
what you remember and how you remember it.” 
                                                                            Gabriel Garcia Marque

För det mesta lever jag lyckligt fri från almanacka och klocka, men blev häromdagen nödd att plocka fram en kalender. Vilken minnesresa det blev! Slog upp september och tittade på månadens namnsdagar — till min stora förvåning ger mig varje dag ett roligt minne (OK, nästan alltid roligt, ibland bara minne), för jag inser att hitintills den här månaden, har jag känt någon med dagens namn. Till och med de lite ovanligare som Justus (Elgeskog) och Alfhild (som kallades Taffy). Hade vi fortfarande haft den gamla namnlängden hade jag inte lyckats minnas något den 4:e (Moses), 6:e (Sakarias) eller 9:e september(Regina), men än så länge har jag alltid kunnat pricka in någon, med vidhängande minne. Tillåter man sig att plocka in kända personer — Moses i vassen och Zacharias Topelius till exempel — skulle man säkerligen kunna pricka in ännu fler namn. Ibland får jag tänka till ordentligt, men det dyker alltid upp någon, en lärare jag nästan glömt, en tråkig tjej på en fest eller en jättegullig elev. Vissa dagar blir det flera minnen, medan andra dagar bara framkallar en person. Prova, du ska se att minnena ramlar över dig!

2 kommentarer:

 1. Det är något jag aldrig tänkt på, men så har vi inte heller namnsdagar. Jag tror att Schweiz har namnsdagar, får köpa en almanacka när vi åker dit nästa helg.
  många kramar från Mette

  SvaraRadera
 2. Mette, För en himla massa år sedan hade jag en schweizisk almanacka med namnsdagar - om det är så fortfarande vet jag inte.
  Önskar en en skön semester i favoritlandet!
  M

  SvaraRadera