fredag 7 juli 2017

Urspårad städning


De som brukar besöka mig, har nog redan insett att jag är vansinnigt lättdistraherad. Är det jag ägnar mig, eller bör ägna mig åt, tråkigt och svårt, så behövs det inte mycket för att jag ska spåra ur. Så ock i dag. Mitt pågående sorterings och slängprojekt förde mig i dag till en hög med brev, foton och diverse lösa papper. Allt synnerligen fascinerande och tidskrävande — de gamla breven (från 30-talet) stoppade jag olästa i en låda med familjepapper, jag stålsatte mig och lyckades även stoppa in fotona på därför avsedd plats — men sångtexterna kunde jag bara inte låta vara. Min mamma brukade sjunga "You are My Lucky Star", så den kan jag, men det var också den enda av sångerna som jag kände till.  Jag skulle nog kalla de flesta sångerna för schlagdängor från 30-talet, och långt ifrån alla gav något napp när jag sökte på nätet.



Men originalet till "En dans med dej", "I Won't Dance" hittade jag flera versioner av. Ursprungligen skrevs den för musikalen "Three Sisters". Musiken stod Jerome Kern för, och texten herrarna Hammerstein och Harbach. Men det blev ingen succé, och den lades snart ner. Redan året därpå bestämde man sig för att göra en film version, och för det ändamålet bad man Dorothy Fields skriva nya texter till musiken. Texter som inte hade mycket gemensamt med de ursprungliga — precis som den svenska versionen inte tycks ha någon likhet med de engelska.
Filmen "Roberta" (som jag aldrig hört talas om), med Fred Astair och Ginger Rogers kom 1934.   En filmsnutt med Fred Astair kan jag ju bara inte låta bli att lägga ut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar