I ett av häftena om konservering, som jag konsulterade angående gröna tomater, låg det här odaterade klippet. Eftersom häftena var från 40-talet, är det nog en inte alltför vågad gissning att även klippet är från det decenniet.
Efter en genomläsning måste jag tillstå att jag inte är helt på det klara med, hur virkbeskrivningen ska tydas — kanske ger det sig om man sätter sig ned med trasor och virknål, och tar ett moment åt gången. Noterar att man inte heller då kunde skilja på fyrkantigt, kvadratiskt och rektangulärt.
Material: gamla bomullstrasor, mycket jämnt klippta och färgade i två färger t. ex. rött och svart, eller också i andra färger, som passa till rummet. Ännu bättre än bomullstrasor äro trasor av silkesstumpor eller silkesunderkläder. Klipp då strumporna i spiral i en cm. breda remsor, nysta dem hårt, så tråden rullar sig. Trasorna se då ut som silkessnodder.
Man kan ju också virka mattan av grovt bomullsgarn. Mycket grov virknål (-H).
Utförande: Mattan virkas i tre längder och sys tillsammans.
Slå upp 26 maskor — stick nålen ner i varannan maska (sen man hunnit över första varvet sticker man nålen ner i hålet som bildats mellan knutarna) och virka vanliga fasta maskor, men i stället för att lägga om nålen bara en gång, lägger man om den tre gånger d. v. s. man sticker nålen ner i maskan, lägger tråden om nålen,sticker på nytt ner i samma maska, lägger tråden åter om nålen och går tillbaka. Sen drar man tråden genom alla öglorna på en gång och gör en fast maska ovanpå. Då har de tre öglorna bildat en knut. Tolv sådana knutar i en rad blir det i varje varv. Då en ruta blivit fyrkantig (sic), byter man färg. Då alla tre längderna blivit hopsydda, sätter man en liten frans på kortändarna.
Gamla tidningsklipp är så intressanta — en liten bit historia, ibland helt utan sammanhang och ofta (för ofta), utan datum och källanvisning. Sådant som sätter fart på tankarna, och föder förutom alla associationer, många frågor.
På baksidan av det här klippet finns en artikel om vardagslivet i Nederländerna, bredvid mattan en dikt av Carl Larsson i by och så finns några goda råd, men inte så värst mycket rön. Jag tror bestämt jag får återkomma till det som de här sidonotiserna initierade.
Så bra mönsterbeskrivningen är när det gäller knuten. Till och med jag fattar den. Tror annars jag liksom du att man behöver sätta sig ner och ta ett moment i taget för att förstå mönstret fullt ut.
SvaraRaderaKarin
Karin,
RaderaDet enklaste är ju att sätta sig ner och göra som det står - för det mesta brukar det bli bra då.
Men jag är inte säker på att jag kommer att virka den här mattan. Inte just nu i alla fall! Fast jag behöver en trasmatta till dasset på ön, och en till balkongen, så strumpstickor och pennor inte ramlar genom springorna ned på marken.
Margaretha