torsdag 24 mars 2016

Grattis William!

... but look, suppose people lived in little communities among gardens and green fields, so that you could be in the country in 5 minutes walk, and had a few wants; almost no furniture for instance, and no servants, and studied (the difficult) arts of enjoying life, and finding out what they really wanted: then I think one might hope civilization had begun.
 William Morris
24 mars 1834 - 3 oktober 1896
en karikatyr av vännen 
Edward Burne-Jones

Jo, jag vet, jag har gratulerat William tidigare — för fem år sedan — men som varande en av mina favoriter, kändes det naturligt att tillbringa dagen med honom.  Fast det egentligen inte var meningen (att det skulle bli hela dagen alltså), men han är så otroligt fascinerande — precis som alla hans vänner, som man alltid stöter på, när man börjar läsa om honom.
William tycks ha haft en enorm kapacitet, och en förmåga att gå mellan olika arbeten och tanketrådar, utan att det påverkade hans arbeten — och det var i sanning en stor bredd på hans arbeten. Hans ideal var höga, för att inte säga ouppnåeliga,
han ville att alla människor skulle ha tillgång till vackra varor av god kvalitet — något som alla som ägnat sig åt hantverk är en omöjlig ekvation. 
 Även om jag rent smakmässigt inte delar hans ideal till fullo, så kan jag inte låta bli att beundra honom, såväl för hans praktiska kunskaper som för hur väl han nyttjade sina intellektuella  färdigheter, och hur han stod upp för sina åsikter.
 Det här vindsrummet på Kelmscott Manor, skulle jag inte ha det minsta emot att tillbringa några nätter i.
 Morrisstolar talas det om ibland, och läser man anglosaxisk litteratur, så dimper personerna understundom ned i en dylik. Nu finns det en hel uppsjö av sådana. Den ovan tycks vara originalet, sedan har det kommit ett otal varianter på marknaden.
 Som den här, som kanske är vanligare i U.S.A., och som jag nog hellre skulle kalla "Mission Chair".
 Det är inte bara jag som fascinerats av denna mångsidiga man, det finns en mängd böcker skrivna om honom, för den som vill fördjupa sig i hans liv, kan jag rekommendera "William Morris" av Fiona MacCarthy, en nätt liten bok på drygt 700 sidor som väger 1592 gram. Jag har inte kollat om den finns som e-bok  det vore ju en välgärning.
En hel mängd av Williams böcker finns hos Gutenberg, som hans framtidsvision "News from Nowhere", av William Morris, dikter, isländska sagor (som han var en expert på), politiska skrifter och böcker om konst- och hantverk.


If a chap can't compose an epic poem while 
he's weaving tapestry he has better shut up.

THE DAY OF DAYS.

Each eve earth falleth down the dark,
As though its hope were o’er;
Yet lurks the sun when day is done
Behind to-morrow’s door.

Grey grows the dawn while men-folk sleep,
Unseen spreads on the light,
Till the thrush sings to the coloured things,
And earth forgets the night.

No otherwise wends on our Hope:
E’en as a tale that’s told
Are fair lives lost, and all the cost
Of wise and true and bold.

We’ve toiled and failed; we spake the word;
None hearkened; dumb we lie;
Our Hope is dead, the seed we spread
Fell o’er the earth to die.

What’s this?  For joy our hearts stand still,
And life is loved and dear,
The lost and found the Cause hath crowned,

The Day of Days is here.


2 kommentarer:

  1. Jag är mycket förtjust i Morristapeter och skulle gärna vilja ha en soffa kretong med ett sådant mönster. Jag har sett några på svenskt tenn. De går på mellan 40- och 60000 så det är bara att fortsätta att drömma. Får nöja mig med tallriksunderlagen med Morrismönster som jag köpte förra gången på Svenskt Tenn när jag var uppe i Stockholm.
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingrid,
      Tapeterna tycker jag ofta är lite för mönstrade, medan en del av tygerna är fina - om inte tapeterna är mönstrade.
      Ibland har man turen att hitta morrisinspirerade textilier till "icke-morrispriser", du får spana efter sådana.
      Men det kan vara roligt att drömma också!
      Margaretha

      Radera