fredag 20 februari 2015

Ålderstecken


Inte ens i skydd av hemmet, kan jag undgå att lägga märke till tidens flykt. Det räcker med att läsa tidningen för att inse att jag inte är så ung som jag vill inbilla mig. Jag läser en artikel om sjukhusclowner, och kommer till meningen: "sjukhusclowner är en gammal företeelse som startade på 1980-talet ", jag läser meningen en gång till — jo, jag läste rätt, det står 1980-talet. Det var ju nyss tänker jag och inser  att den som skrivit artikeln, inte tillhör min generation.

Att lyssna på radion är även det en påminnelse om tidens gång. Unga människor slår uppenbarligen aldrig upp ord de inte förstår, istället  ändrar de dem, så att de passar in i deras begreppsvärd. I dag hörde jag en journalist som talade om att undankomma — nu finns det ju många sammamsatta ord som börjar på undan, så det är kanske inte så konstigt. Å andra sidan finns många som bara har förleden und, men undfå, undfalla, undgå, undskyllan, för att inte tala om undfägna, hör kanske till den sorgligt stora skaran av ratade ord.

Nu när jag har fått upp farten, så tänker jag även ta upp talet. På P1, där jag mest håller till, talar de flesta programledare föredömligt tydligt och inte alltför snabbt. Men även där kan man gissa sig till talarens ålder, beroende på hur snabbt man talar, för att inte tala om märkliga betoningar, Språket & Lundgrens bokradio t.ex., men då finns ju avstängningsknappen att ta till.
På sistone har man spelat upp gamla snuttar med Hyland, och jag förundras över hur fort den mannen kunde tala, utan att man för den skull missade en enda stavelse av vad han sa. 
Värre är det med de som intervjuvas i radio, de babblar på utan att hämta andan och välja sina ord, så att gamla tanter kan hänga med. Nyligen råkade jag lyssna på Meny, där en matskribent sades tala om ägg, det var inte mycket jag uppfattade av vad hon sa (och fnissade), kanske vore det bättre om hon höll sig till det skrivna ordet. 
Tror inte jag missade så mycket, egentligen lyssnade jag för att få fler äggfria recept på bakverk till min samling — men där kammade jag noll, nästa gång jag ska baka till icke äggätande vänner får jag kanske prova brownies med svarta bönor, istället för ägg. Någon som vet hur det funkar?

14 kommentarer:

  1. Varje gång jag är i Sverige eller Norge, så hör jag sådant jag inte förstår. Det blir kanske extra tydligt när man inte hör språken varje dag. Men också tyskan förändras, när jag gick i skolan fick vi inte använda engelska låneord, nu vimlar de av dem. Det finns dagar då jag känner mig M Y C K E T gammal.
    kram från gamla
    Mette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mette-Flette,
      Dessa dagar (när man känner sig som Metusalem), kommer allt oftare - vad nu det kan bero på.
      Den så kallade språkliga utvecklingen, har nog nått alla länder. Jag har kommit dithän att jag skiter i det, bara jag får använda de ord jag vill.
      M

      Radera
  2. I morse tänkte jag på hur tydligt Lisa Syren talar i Ring så spelar vi. Jag hör vartenda ord, vilket jag inte gör annars när radion väcker mig och unga programledare flamsar och pratar fort och otydligt.

    Jag noter liksom du att så många unga inte kan de ord som de förmodligen anser vara "finare"... häromdagen pratade någon om att "bemöta" någon, när det uppenbarligen hade passat bättre med att "möta", men hen ville tydligen låta belevad.

    Men jag är inte förvånad! I skolan har man inte tid att lära ut ordkunskap, ungar ska söka på nätet, de ska vara med på en massa jippon och få individualiserad undervisning som ska dokumenteras i minsta detalj. Vilken lärare hinner prata om ord? Att rätta barn som säger fel gränsar till kränkning, så det törs man inte heller. Förresten så hade jag många unga kollegor som också använde ord fel...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bloggblad,
      Jag får tro dig på ditt ord, eftersom jag aldrig hört denna Lisa tala.
      Ja, flamset är utbrett, visst är det trevligt att radiopratarna har roligt - men det är trist när man inte hör vad de säger, för allt skratt och fniss.
      Inte heller jag är förvånad, redan för bortåt 30 (eller hemska tanke ännu mer) år sedan, började lärares okunnighet att breda ut sig.
      Sorgligt att det inte ges tid att nöta in grunderna i svenska och matte hos ungarna. På min tid hann jag tala om ord, och nöta in vad vi läst.
      Kränka vet de i alla fall vad det betyder - eller det är kanske det de inte vet.
      M

      Radera

  3. Nu var jag lite snabb - jag KAN skilja på noter och notera... :)

    SvaraRadera
  4. Det var länge sen som jag slutade att lyssna på Språket!
    Jag tål inte ägg men att baka brownies med svarta bönor har jag aldrig hört talas om, det låter spännande.
    hälsningar/Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen på mattan Gunilla,
      Jag har hört många som inte orkar med nya Språket - synd, för det var ett bra program.
      Jag har inte testat att stoppa i svarta bönor, när jag bakar vill jag vara säker på att det blir ätligt, att sitta här med en chokladkladdig bönröra är ingen önskedröm. Men jag lovar att skriva om det ifall jag provar.
      Margaretha

      Radera
  5. Jag reagerar precis som du, 1980-talet var verkligen inte länge sen. Hade det stått 1880-tal hade jag hållit med.
    Jag tycker att Meny har blivit bättre nu när man talar mer om maten, än lagar den. Men precis som du har jag retat mig på att flera som är med, talar otydligt. Fast som du säger gör man det i många andra program också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annkatrin,
      Tja, är man 25 år, så verkar naturligtvis 35 år en rätt lång tid - men visste ungdomarna bara, hur snart de kommer att ändra uppfattning, så satte de i halsen.
      Jag tror dig, angående Meny, men jag har bara lyssnat när det hampat sig så. Får kanske ändra mina lyssnarvanor.
      Margaretha

      Radera
  6. 3,5 dl havregryn, 3,5 dl vetemjöl, 3 tsk bakpulver, 2 dl socker, 150-200 gr smör(kan ersättas till vegetariskt fett), 1 tsk salt, blandas ordentligt. Lägg 2/3 av smeten i en springform, gärna bakplåtspappersklädd, tillsätt önskad frukt, t.ex äppel, rabarber, vinbär etc...strö lite socker över samt resten av smeten. Grädda i 200 grader varm ugn ca 35-40 min. Servera med vaniljsås (havrevaniljsås)....inget ägg i receptet.

    hälsar dinosaurien Karin som snart har givit upp vad gäller språkets utveckling (avveckling)

    SvaraRadera
    Svar
    1. PettasKarin,
      Tack! Tror att jag får organisera mina ägglösa recept snart, så att jag kan lägga till det här till de andra.
      M

      Radera
  7. Jag lyssnade nyss på det programmet med ägg, och tänkte att jag borde skriva till dem och tala om att jag bara hörde hälften. Så kommer jag hit och läser att det är fler som inte hörde vad hon sa.
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det Pia!
      Om det hjälper, är en annan femma. Och jag vet av egen erfarenhet att om man ber en människa tala tydligare, så gör de det i en minut, innan de ramlar tillbaka i gamla otydliga vanor.
      Men i radion, där man inte kan avbryta och fråga vad de sa', är det extra viktigt att tala så att även gamla tanter hör vad de säger!

      Mejlade dig, med det studsade. Försöker senare igen.
      Margaretha

      Radera
    2. Det är något konstigt med mailen, använde den i dag, men nu kommer jag inte åt den. SUCK! jag använder den inte så ofta, det är kanske jag som gör fel.
      jag har skrivit till Meny.

      Radera