onsdag 24 september 2014

Sträva lakan och luddiga kakor

flanell´ subst. ~en el. ~et, ~er 
ORDLED: flan-ell-en
• typ av mjukt, ruggat tyg i ylle eller bomull: flanellbyxor;flanellkostymflanellpyjamas
HIST.: sedan 1728; av fra. flanelle med samma bet.; av eng. flannel med samma bet.; till keltiska (kymriska) gwlan 'ull'; besl. med lat. lana 'ull' och ull
Om det engelska ordets ursprung, 
råder delade meningar.
[Middle English, a kind of woolen cloth or garment, perhaps variant of flanyn,sackcloth, probably from Old French flainea kind of coarse wool.]


 Talar med en väninna som tycker att en av höstens höjdpunkter är när hon plockar fram flanell-lakanen. Hua, säger jag. Flanellsärk sover jag gärna i, men lakanen får mig att rysa. Medger att det inte låter så värst logiskt, men logik är kanske inte en av mina mest framträdande egenskaper.
Alldeles innan vi diskuterat dessa lakans för- och nackdelar, hade jag tagit en sväng på Gutenberg och läst en del gamla recept. Eliza Leslie gav 1840 ut "Directions for Cookery, in its Various Branches  där kan man hitta hennes recept på "flannel cakes", det låter ungefär lika attraktivt som lakan av flanell, men är i själva verket inget annat än pannkakor.


FLANNEL CAKES.
Put a table-spoonful of butter into a quart of milk, and warm them together till the butter has melted; then stir it well, and set it away to cool. Beat five eggs as light as possible, and stir them into the milk in turn with three pints of sifted flour; add a small tea-spoonful of salt, and a large table-spoonful and a half of the best fresh yeast. Set the pan of batter near the fire to rise; and if the yeast is good, it will be light in three hours. Then bake it on a griddle in the manner of buckwheat cakes. Send them to table hot, and cut across into four pieces. This batter may be baked in waffle-irons. If so, send to table with the cakes powdered white sugar and cinnamon.

Det är inte lätt att få något begrepp om hur "flanellkakor" ska se ut och smaka — det tycks finnas lika många åsikter om dem, som det finns "flanellkakeätare". Somliga säger att de ska vara tjocka, andra att de ska vara tunna, somliga recept förespråkar jäst, medan andra använder sig av bakpulver och/eller bikarbonat, och somliga säger att de är himmelskt goda, medan andra hävdar motsatsen.
Och varför de kallas "flannel cakes" framgår inte.


6 kommentarer:

  1. Här hemma är det jag som gräddar pannkakor - i fortsättningen flanellkakor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hjo,
      Då får du väl lov att prova flanellkakor med jäst, nästa gång!
      Margaretha

      Radera
  2. Aldrig hört om flanellkakor! Inte heller har jag prövat flanellakan. Jag sover i sidennattlinne och bomullslakan. Och strax ska jag göra det igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bloggblad,
      I sanningens namn har du nog inte missat några av livets höjdpunkter. Du kan lugnt fortsätta med dina sov- och matvanor!
      Margaretha

      Radera
  3. Margaretha! Av outgrundlig anledning tänkte jag på dig h e l a tiden då jag skrev och fixade med min post om rotmos tidigare idag!
    Jag saknar tid och energi att både blogga och läsa andra bloggar nu för tiden men saknar det så fruktansvärt mycket!!
    För övrigt verkar det där flanellkakorna vara misstänkt likt pannkakor och våfflor och förmodligen väldigt goda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åsa,
      Tankeöverföring?
      Jag har tänkt ofta på dig, en längre tid - tänkt att jag skulle mejla dig. Men livet är inte så tillmötesgående för tillfället.
      Margaretha
      som lovar
      att höra
      av sig

      Radera