onsdag 18 december 2013

Nalles fredsvisa

Kan du "Nalles fredsvisa"?
Teddy, (95) en spänstig herre
i sina bästa år.
Så här års är chansen (risken?) stor att man får höra advenspsalmer och julsånger om man slår på radion (slår , inte slår på). I morse spelades "Bered en väg för Herran", när jag satte på radion. Genast ramlade ett gammalt minne över mig.
På 70-talet sjöng vi många av Roland von Malmborgs visor med våra scouter, och Nalles fredsvisa var en stor favorit. En kulen vinterdag satt våra patrullscouter framför brasan i scoutstugan, efter att ha varit ute i snön hela förmiddagen. 
Istället för att jag bestämde vilka sånger vi skulle sjunga, så sa' jag bara en bokstav, och då gällde det att bli först med att stämma upp en sång som började på den bokstaven jag sagt — så föll vi andra in.
Jag sa B, och genast stämde en liten tjej upp "Bered en väg för Herran" — på melodin till Nalles fredsvisa. Sedan dess hör dessa två sånger ihop för mig, hela "Bered en väg för Herran", går nämligen att sjunga på nallemelodin. Prova, hela texten har du här.

6 kommentarer:

 1. Roland von Malmborg kom och sjöng för oss i Västerås en gång i min ungdom. Han sjöng bl a Tumbala lajka. Jag blev väldigt berörd, nästan kär, och skrev om honom i min dagbok. Måste leta upp den passusen. Tack för ditt inlägg som väckte minnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maggan,
   Du är nog inte ensam om att bli småkär i Roland - jag har hört det från fler håll. Han är en varm och okonventionell person.
   Tumbalalajla är väldigt fin - som så många av de sånger han sjunger, både egna och andras.
   margaretha

   Radera
 2. "små melodier som vi kallar för 'gnol'"... Fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Måtte de små melodierna förbli soligt gnol, och inte förvandlas till solkigt gnöl.
   Margaretha

   Radera
 3. Jag tyckte väl att Teddy såg bekant ut. :) Har aldrig hört denna visa (Nalles fredsvisa). Bereden väg för HerrAn har jag däremot hört många gånger. Att sjunga i grupp är trevligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Vi sjöng mycket i vår kår - periodvis hade vi ungar som var otroligt musikaliska, så det var ett nöje.
   Margaretha

   Radera