En mening som fick mig att förgäves bege mig på ordjakt, hittade jag i ”En resa i familjevagn år 1842 Marie-Louise Forsells dagboksanteckningar”
”För ro skull vill jag räkna upp hvaraf denna middag bestod och rätternas sällsamma anordning. l:o krafs-soppa, 2:o melon, 3:o sköldpaddssoppa, 4:o en slags små krafs-bullar, jämte tunga och sill, 5:o kotletter med blomkål, sallat, ärter och morötter, 6:o risgryn med citroncréme, 7:o kycklingar, 8:o glace, 9:o äpplen, päron, plommon och aprikoser — och 10:o bakelser.”
Det är krafssoppan och krafsbullarna som jag blir nyfiken på.
Kan det ha varit familjens namn på rätter av oidentifierade ingredienser?
Det är Robert som initierat de meningsfulla lördagarna — läs om det hos honom.
Du får komponera egna krafsrecept. Jag vet att du kan!
SvaraRaderaMette,
RaderaLåter krafset vara — i alla fall för tillfället.
Margaretha
Kan det vara något som liknar det jag kallar kylskåpsrens när jag bullar upp lite rester utan någon större finess?
SvaraRaderaKlimakteriehäxan,
RaderaJa, det är kanske det ”hänt i veckan” som många familjer har sina egna fyndiga namn på.
Margaretha
Bortsett från krafset, så låter det ju rätt gott. Jag kan inte räkna ut vad det skulle kunna vara.
SvaraRaderaNu har jag letar rätt på boken, den verkar intressant.
Tänker på dig och hoppas att du får tid, lust och ork att fortsätta att ge oss bra lästips.
Kicki,
RaderaFrågan är om vi någonsin får reda på vad det var.
Margaretha
Krafs-rätterna är förbryllande nog, men så även rätt nummer 6: risgryn med citroncréme. Det kan knappast vara någon variant på ris-à-la-Malta-efterrätt, eftersom den följs av kycklingar. Kanske ett tillbehör till kotletterna, som fått oförtjänt status som egen rätt?
SvaraRaderaKarin,
RaderaJag är inte så hemma på tågordningen vid mångrättiga måltider, men har en obestämd känsla av att rätterna inte kom i vad vi anser vara en logisk ordning.
Margaretha