tisdag 4 mars 2025

Läsning för gottegrisar

 

The Pretty Pastry Cook 

Joseph Bail


 What fun it is to bake a cake

Designed and baked by me

I love creating this wonderful

Sweet and pretty delicacy


There are many different cakes

For every single occasion

It’s what ever a person likes

So many sugary persuasions


A birthday cake can be designed

For a kid or an adult either one

You can put on what the person likes

Whether it’s a husband, daughter or son


Easter cakes are fun as well

And wedding cakes are very fancy

You could always make a dirt cake

But it may be a little bit chancy


Or perhaps you find a contest

And try to make the fanciest one there

You use all kinds of decorations

Going by rules to make it fair


Whatever kind of cake you make

I know you’ll have such fun

Just as sweet outside as inside

And admired by everyone! 

               Marilyn Lott



BAKVERK~ sammanfattande benämning på hvad som bakas, i sht då det är af finare beskaffenhet. 

säger SAOB


Även om ordet bakelse inte börjat synas i svenska språket förrän mot slutet av 1600-talet, finner vi ett tidigt belägg för själva bakverket i en förteckning på de rätter som under en veckas tid serverades på kung Gustav Adolfs bord på Strömsholms slott år 1623.

  från ”Bakelser”

av Bo Lönnqvist


Har ni tänkt på att det finns inte något riktigt bra ord för bakelse på engelska?

Den vedertagna översättningen är ju pastry, ett ord som inte framkallar bilder av överdådiga kaloririka bakelser för mitt inre öga.



I dag fick jag problem med att välja, och välja bort böcker. Efter att ha ändrat mig flera gånger bytte jag till slut en halvtrist deckare (Agatha Raisin), mot en betydligt mer intressant biografi.



”The Short Life & Long Times of Mrs Beeton” är en precis vad titeln säger, en bok om Isabella Beeton, kvinnan vars böcker om hushållsarbete och handarbete, som näst intill varje invånare i England känner till.

För några år sedan bloggade jag om henne.





Jag vet att jag nämnt Alexander McCall Smiths böcker om Isabel Dalhousie förr, men nog bara i förbifarten, och bara första boken i serien om ”The Sunday Philosophy Club”.

”Friends, Lovers, Chocolate” är den andra delen i serien — böcker som inte behöver läsas i ordning.

När den kom ut kallade ”The Times” den för ”sleuthing for softies" och tillade ”I longed for more drama”. 

Kanske är det det långsamma tempot, och de många utvikningarna om konst, musik, litteratur och filosofi, som gör att jag tycker om serien. Att boken utspelas i Edinburgh, som författaren kan utan och innan, är också något jag uppskattar.


 The Lure of the Ranges av

N. de Bertrand Lugrin (1876-1962)


 

”A buxom young woman in a maid’s uniform was making cakes in the window for all the world to see. When she had mixed them and put them in their tins, she placed them in the oven of the large nickel-trimmed electric range. While one thing cooked she started to work on another. There were “ohs” and “ahs” when she took the things from the oven, placed them on a table and began at once to decorate them. She decorated them with icing and meringues until they were completely camouflaged, then ostentatiously displayed them where they could best be seen and admired.



Jag har upptäckt en ny (för mig) författare, som jag blivit mycket förtjust i, Ann de Bertrand Lugrin. Det finns inte mycket att läsa om henne men FadedPage har några av hennes böcker, som jag tänker titta närmare på, nu när jag läst ”The Lure of the Ranges”. 


Jag har läst böcker med liknande handling, här är det personbeskrivningarna och dialogerna som fängslar mig.


Veckans tema, som Robert gett oss, är ”Bakverk och konfektyr på omslag eller i innehåll”


Le Petit Pâtissier

Chaïm Soutine 



6 kommentarer:

  1. älskar läsa gamla kokböcker, är som historieböcker.

    SvaraRadera
  2. Oj, så intressant, fast just nu måste jag hinna med bussen, får jag en sittplats kan jag läsa allt på resan. För sen är det kört, det blir en stressig dag.
    Johanna

    SvaraRadera
  3. Spännande! Mycket att titta närmare på. Mrs Beeton har jag ju hört talas om, men hade ingen aning om vilken knöl hon var gift med.
    Spännande är också Bail och Soutine!
    Och så blir jag sugen på choklad!
    Kolja

    SvaraRadera
  4. Många läckerheter här. Den där boken om Mrs Beeton är ju lockande med alla bakverk på omslaget.

    SvaraRadera
  5. Måste säga att jag imponeras av att du alltid hittar någon sorts vers som passar till det tema du bloggar om! I dag igen!!!

    SvaraRadera
  6. Jag läste ett par böcker av Alexander McCall Smith om Damernas Detektivbyrå, men de passade mig inte.

    SvaraRadera