tisdag 10 oktober 2023

En förfärlig färg

 Läs om tisdagstrion hos ugglan&boken.

 ”Årstiden var något emot hösten, men dagen vacker, så att hon icke brydde sig om att taga kappan på, i synnerhet som den behöfde sparas. Likväl, emedan hon tyckte sig böra eganett visst anseende inför flickan, som hon tänkte städja, nöjde hon sig denna gång icke med att gå ned till Hötorget i sin lilla, rödrutiga bomullshalsduk, såsom hon brukade om morgnarne, då hon hörde efter priserna på hö och halm åt korna; utan hon anlade sin nio qvarter stora svarta ”scharl,” af mannen inköpt för åtta riksdaler i klädståndet n:o 11 vid Österlånggatan, på den märkvärdiga dag, då Rosa kalfvat, och hvarvid han velat gifva sin hustru en betydligare skänk till upp muntran.”

            ur C. J. L. Almqvists ”Ladugårds-arrendet” från 1840. En läsvärd liten bok på bara 50 sidor


Med vilket citat jag vill framhålla att Rosa är ett utmärkt namn för en ko, medan jag skyr färgen som pesten. 

Kanske är det fler än jag som gör det, för medan namnet Rosa är vanligt i litterära sammanhang, så är inte färgen det. Däremot finns det många engelskspråkiga böcker med ”pink” i titeln.


Did you know?

The verb pink referring to perforation and piercing is from a Middle English word meaning "to thrust." It dates to the early 16th century whereas the noun referring to the color pink and its related adjective date to the 17th and 18th centuries, respectively.”

Kan man läsa hos Merriam-Webster.”Gardening for the Million” passar definitivt inte in i dagens skära tema — men jag kan inte låta bli att visa omslaget, i all synnerhet som författaren heter Alfred Pink.

 


I ”Med skrivmaskin & mikrofon”, från 1984, samlade Barbro Alving en del av sina reportage från 40-talet och framåt. Ett av dem från december 1956, är ”Rosa — ett flyktingöde” är tyvärr lika aktuellt i dag som för 67 år sedan.
”Even as men judge one another by a Masonic emblem, an Elk pin, or the band of a cigar, so do women in sleeping-cars weigh each other according to the rules of the Ancient Order of the Kimono. Seven seconds after Emma McChesney first beheld the negligee that stood revealed in the dim light she had its wearer neatly weighed, marked, listed, docketed and placed.

It was the kind of kimono that is associated with straw-colored hair, and French-heeled shoes, and over-fed dogs at the end of a leash.”

Från Edna Ferbers novell ”Pink Tights and Ginghams


Att jag väljer en novell från Edna Ferbers novellsamling ”Roast Beef, Medium”, beror på att jag uppskattar hennes förmåga att så träffande kunna teckna porträtt och situationer, att jag snabbt förflyttas i tid och rum.
Jag kan inte tänka mig att någon av er har kunnat missa Nina Björks ”Under det rosa täcket” från 1996.


Jag tror det var Andrew Jackson som sa — eller möjligtvis skrev — ”It is a damn poor mind that can think of only one way to spell a word.” 

Vilket förvånar mig en gnutta eftersom stavningen förr i världen förefaller mig mer fantasifull än dagens.

 Åtminstone tyder inte Mathilda Ahlboms stavning av ordet skär, i ”Såpbubblor”, på en klen hjärna:


”Hilda var klädd i en schär, tunn klädning, ett lilet spänne af guld, med infattade turkoser fästade det svarta sammetsschärpet kring hennes lif och de rika, kastanjebruna lockarne svallade fritt kring skuldrorna.”

17 kommentarer:

 1. rosa är min favoritfärg, blir glad av det, samma Rosa Liksom som valde det som pseudonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hannele,
   Ja, det är väl en evig tur att vi har olika uppfattningar om fult & vackert och rätt & fel — och att vi utan fruktan kan uttrycka våra åsikter.
   Tänk om vi alla gillade samma sorts böcker, så trist det skulle vara!
   Margaretha

   Radera
 2. Under det rosa täcket läste vi i vår bokcirkel när boken kom ut. Jisses vilka diskussioner vi hade, meningarna var, minst sagt, delade om den.
  Bang är alltid bra, och jag håller med om att det är sorgligt att det här reportaget är så aktuellt.
  Edna Ferber har jag hittat till tack vare dig, tack! hon är fantastisk.
  Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helena,
   Ja, Björks bok tycks ha rört om i åsiktsgrytan rejält.
   Glad att höra att du upptäckt Edna F.
   Margaretha

   Radera
 3. P. S. Glömde säga att jag gillar kreativ stavning, och jag har inget emot rosa.
  Helena

  SvaraRadera
 4. Under det rosa täcket har jag nog läst och de är kul att se dina andra exempel som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mösstanten,
   Hoppas att du har tid och tillfälle att nosa på de för dig nya författarna.
   Margaretha

   Radera
 5. Jag minns din grisskära väpnartröja!

  Barbro Alving tröttnar jag aldrig på, hennes kåserier och andra korta artiklar passar mig.
  Edna Ferber har jag läst lite av sedan du pekade på henne, men inte den här boken som jag har laddat ned nu.
  Tror inte Björk passar mig just nu, men minns hur vi diskuterade den när den var ny, fast jag är inte säker på att jag läst den.
  Kämpa på, stor kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mette,
   Visst var den förfärlig, hade hoppats att den skulle ha varit glömd vid det här laget!
   Tack det samma — andas in, andas ut…
   Margaretha

   Radera
 6. Rosa är ju stort nu i samband med Barbie-filmen och -yran från i somras. Läste under det Rosa täcket på sin tid. Och tycker ändå att ordet "rosa" är mycket vackrare än ordet "skär".
  Kram, Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,
   Inte ens jag har kunnat undgå att höra talas om Barbieyran, men det har runnit av mig utan att sätta några spår.
   Spännande hur olika vi associerar på vanliga företeelser — fast jag är nog mest fascinerad av att det finns sex olika betydelser av substantivet skär, och fyra betydelser av adjektivet.
   Det är inte helt enkelt att lära sig främmande språk.
   Ha det så gott!
   Margaretha

   Radera
 7. Håller med alla som gillar Bang! Jag hade aldrig hört talas om henne innan jag kom till Sverige, och nu är hon en stor favorit.

  Ferber läste vi ju på uni, men då var det så mycket vi skulle plöja igenom att jag inte hann tycka så mycket alls. Det är tack vare dig jag hittat tillbaka till henne, och har kommit att gilla henne.

  Fick Under det Rosa täcket av en rabiat världsförbättrare, som jag har lite svårt för, kanske är det därför jag har svårt för boken.

  Jag är SÅ glad så länge du orkar dela med dig av vad du läser, hoppas att du orkar fortsätta.
  Love, hugs and prayers,
  Debbie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Debbie!
   Råpluggande brukar inte lämna några bestående kunskaper (eller men), sedan tentorna är avklarade.
   Ett tag till ska det förhoppningsvis gå.
   Gratulerar till den fina utmärkelsen!
   Margaretha

   Radera
 8. Edna Ferber är ett namn jag lägger på minnet! Jag har egentligen aldrig precis gillat rosa, men jag tycker inte det är fult heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ugglanoboken,
   Ednas liv var ju intressant — men inte enkelt — hon visste vad det ville säga att dagligen bli utsatt för antisemitiska trakasserier. Kanske just därför hon kunde skriva, som hon gjorde, om rasism, i ”Show Boat”.
   Margaretha

   Radera
 9. Haha, så typiskt dig, färger, stavning och böcker i en intressant blandning. Fast jag trodde det var lila du inte gillar.
  Jag gick på Österlånggatan idag, men såg inget klädstånd vid n:o 11, så jag kunde inte köpa någon scharl!
  Gardening for the Million ser läcker ut, även om jag inte har någon användning av trädgårdsböcker. Undrar om det är en trädgårdsmästare som är så snyggt klädd.
  Jättekram

  SvaraRadera
 10. Kicki,
  Inte heller gredelint väljer jag frivilligt, men har ibland lagt in ett par trådar som effekt — det funkar inte med schärt.
  Problemet med gamla adresser är att, även om huset mot förmodan står kvar, så har numreringen ändrats. Du får sticka/väva/virka/sy en scharl efter eget skön.
  Även utan trädgård kan man väl ha användning av en snygg och välklädd trädgårdsmästare!
  Margaretha

  SvaraRadera