tisdag 7 februari 2023

Tyskspråkiga böcker

 Idag ska vi tala om tyskspråkiga böcker, säger Ugglan. Det finns gott om sådana, men de har tyvärr kommit i skymundan av all anglisaxisk litteratur.




 Just nu läser jag en skrämmande aktuell bok: ”Rebeller i det tysta, överfallet på ett deportationståg till Auschwitz” (Stille Rebellen — Der Überfall auf den 20. Deportationszug nach Auschwitz) av Marion Schreiber. 

Jag kände inte ens till händelsen — och får erkänna att det inte är någon lättsam läsning, så jag varvar med fiktion emellanåt.


Den österrikiska författaren Vickie Baum hör nog till den stora gruppen med bortglömda författare — trots att hon, som så många andra, var oerhört populär på sin tid.

Hon var harpists, men i trettioårsåldern lämnade hon musiken och började skriva så kallad underhållningslitteratur.  Det blev ett femtiotal böcker, den sista en självbiografi, som jag läste när jag gick på högstadiet. Då tyckte jag om den, så mycket att jag skrev en uppsats om den — om jag fortfarande skulle uppskatta den, vet jag inte. 

”Allt var annorlunda”1962 (”Es war alles ganz anders”), 1962, av Vickie Baum.





Mitt sista val blir en bok om kvinnorna på Bauhaus — trots att skolan är välkänd i dag, så talas det inte mycket om kvinnorna som gick där. Det var — och är fortfarande — de stora pojkarna som lät talas om sig. 

Walter Gropius grundade skolan och många av hans välkända vänner sällade sig lärarstaben, som Klee, Kandinsky, Itten & Moholy-Nagy, bland många andra.


Design & utförande Gunta Stölzl 1926
Visst för den tankarna till några av Karin Larssons vävar?


Trots att skolan ville bryta med traditioner och vara nydanande, så kom de kvinnliga eleverna i kläm. De förutsattes att de skulle ägna sig åt de traditionellt kvinnliga konstarterna. 

Författaren som föddes i Bremen, men nu är bosatt i U.S.A., är konsthistoriker och presenterar här resultatet av många års forskning om kvinnorna som gick på Bauhaus. Mycket intressant läsning, och en njutning för ögat.

”Women’s Work textile art from the bauhaus”, av Sigrid Wortmann Weltge.



Till skolans julmarknad tillverkade eleverna lek & prydnadsföremål av restgarner och tygspill. Gunta Stölzl designade det här tygdjuret.

16 kommentarer:

  1. det finns många intressanta författare i de områden, vill upptäcka mer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hannele,
      Du förkasta dig ut på nätet för att rota fram bortglömda tyskspråkiga författare — det finns massor, inte minst de som skrev för barn och ungdomar, som Johanna Spyri, Margot Benary-Isbert och naturligtvis Lisa Tetzner och Erich Kästner bland många andra.
      Margaretha

      Radera
  2. Idel nya böcker för mig. Roligt tema idag med många för mig okända böcker. Intressant trio.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mösstanten,
      Du får göra Hannele sällskap ut på nätet.
      De mer välkända, Keller, Mann, Hesse och Goethe förstås, finns ju att läsa till exempel hos Gutenberg.
      Margaretha

      Radera
  3. Okänt för mig! Bauhaus låter intressant, jag är förtjust i textil i alla möjliga former.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klimakteriehäxan,
      Du kan säkert hitta mycket om Bauhaus på nätet — med en övervikt på gossarne.
      Margaretha

      Radera
  4. Det var tre böcker som jag aldrig hört talas om. Det är nog som du säger att många böcker kommer i skymundan bakom den anglosaxiska litteraturen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Robert,
      Visst är det lite sorgligt att språkgrupper och kulturer inte kan samsas på marknaden.
      Margaretha

      Radera
  5. tror mig ha läst Vicky Baum. hon förekom i föräldrarnas bokhylla. de andra båda böckerna kände jag inte till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mrs Calloway,
      Ja, många av de en gång välkända författarna finns i våra föräldrars bokhyllor, och bibliotekens magasin — om de inte är utrensade.
      Margaretha

      Radera
  6. Vickie Baum hör man aldrig talas om nu för tiden, jag tror jag läste en del av hennes böcker när jag var i tonåren för min mormor hade många av dem. Hon såg alla filmer som gjordes på hennes böcker, om de kom till vår lilla stad. Ska fråga om Sis har böckerna kvar.
    Såg i förra inlägget om allt elände du råkat ut för. Håller tummarna för att du ska kunna fortsätta blogga, och att allt ordnar sig!
    love,
    debbie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Debbie,
      Jag behöver alla tillgängliga tummar!
      Ja, Baum var stor i Amerika, dit hon flyttade.
      Hon arbetade ju i Hollywood.
      Margaretha

      Radera
  7. Ja, även jag läste Vicki Baum som ung! Lite i smyg vill jag minnas, av någon anledning. Ska se om jag kan leta upp något av henne som jag läst tidigare, för jag tycker det är intressant med omläsningar av sånt man läste som ung. Man liksom läser om sig själv på samma gång ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Även jag tycker det är intressant att återvända till böcker jag läste i min ungdom — i synnerhet till dem jag antingen gillade eller ogillade. Det händer att jag undrar hur jag tänkte.
      Margaretha

      Radera
  8. Jag gillar att du lyfter fram kvinnorna på Bauhaus! Vicki Baum kände jag inte alls till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ugglanoboken,
      Ett roligt tema!
      Förhoppningsvis gjorde det några nyfikna på den tyskspråkiga litteraturen.
      Du har nog inte missat så mycket om du inte läst Vickie Baums böcker — å andra sidan är hon intressant därför att hon var så tidstypisk.
      Ja, bauhauskvinnorna är värda all uppmärksamhet de kan få.
      Margaretha

      Radera