fredag 21 augusti 2015

Hur många potatisskalare behöver man?

 Det frågade jag mig när jag inventerade skåp och lådor i min stuga. En för varje person i stugan.  Då skulle jag inte behöva mer än en, och möjligtvis en i reserv. Så värst ofta äter jag inte potatis, och om jag gör det kokar jag för det mesta den med skalet på, varför namnet potatisskalare inte känns adekvat — rotfruktsskalare skulle vara mer träffande.
Potatistankarna för mig till alla de tillfällen då jag varit kökshandräckning tillsammans med kvinnor från olika delar av världen. Amerikanska husmödrar är ofta ena hejare på att skala kokt potatis, men att skala rå potatis vållar dem stora problem — många har aldrig sett en potatisskalare tidigare.
Wikipedia vet att berätta att det inte var Jonas Alströmer som introducerade potatisen i Sverige. Förmodligen hade svenska soldater med sig potatis, när de återvände från trettioåriga kriget.
 Om den populära knölen har skrivits mycket (googlar man på potatis får man 4 630 000 träffar)  — det finns receptsamlingar som ägnar sig helt åt den, och varje kokbok med självaktning ägnar den stor plats. Som i "The Myrtle Reed Cook Book" av Myrtle Reed, hon har ett kapitel med tjugo olika sätt att tillaga potatis. Potatoes and cheese är ett av recepten:
Peel and chop raw potatoes and cook, covered, very slowly in seasoned butter. When they are soft, drain and put into a baking-dish in layers, alternating with grated Parmesan cheese. Pour over a little melted butter and bake for half an hour in a slow oven. Serve in the same dish.

I en annan skrift, även den hos Gutenberg, kan man läsa hur man odlar och tillagar potatis. Det här receptet tycker jag verkar intressant:
In Cakes.—Prepare and cook by steam a quart and a half of potatoes, peel and mash them; mix with them the yolks of five eggs, half a lemon-rind grated, and four ounces of fine white sugar. Put four ounces of butter in a stewpan and set it on the fire; when melted, put the mixture in, stirring it with a wooden spoon continually; as soon as it is in the stewpan, add the whites of the five eggs, well beaten; leave on the fire only the time necessary to mix the whole well together, and take off; when nearly cold, add, if handy, and while stirring, a few drops of orange-flower water; it gives a very good flavor; then put the whole in a tin mould greased a little with butter; place in a quick oven for about thirty-five minutes, and serve.
från"The $100 Prize Essay on the Cultivation of the Potato; and How to Cook the Potato", av D. H. Compton and Pierre Blot
Skörd av potatis 1885. Målning av

10 kommentarer:

 1. Jag behöver inte äta potatis alla dagar jag heller men inte vara den förutan heller. Ibland får jag ett potatisil på mig...
  Och varför har man så många potatisskalare? Samma sak här när jag tittade efter.
  Vincents målning, den sista i inlägget tycker jag om.

  Karin på Pettas

  SvaraRadera
  Svar
  1. PettasKarin,
   Ja, vad ska man med alla potatisskalare till - en del av de gamla, med träskaft, är ju så vackra att man kanske borde hänga dem på väggen. Kruxet är att jag har inte några bokfria väggar kvar... Och skalarna här hemma har jag inte vågat räkna - vet att jag någonstans har en batteridriven, som är helt oduglig, den borde jag ju kunna slänga.
   För det mesta glömmer jag bort att potatis är ett bra matalternativ, sen hittar jag några skrumpna saker med lååååa ålar. För jag har aldrig någonsin drabbats av sug efter någon särskild sorts mat.
   Margaretha

   Radera
 2. Det var bra att jag inte hunnit slänga min gamla slöa skalare ännu för min syster som var mig behjälplig med skalande häromveckan kasserade den nya totalt! Även jag kokar helst potatis med skalen på så det är mest rotsaker som skalas här. Men nån historisk samling skalare äger jag inte.

  SvaraRadera
 3. PS. Berätta hur den där potatiskakan smakar när du smält, rört, vispat, rört och gräddat den! Jag blir utmattad av att bara läsa beskrivningen.
  Vilket jag var även i går efter att ha tillverkat drygt 60 ekologiska kalvfärsbiffar, vacuumpackat och fryst dem. Men dom vill du inte smaka.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Om du börjar samla nu, så kan du kanske få till en historisk samling - så småningom.
   Om energin rinner till en dag när jag inte vet vad jag ska ta mig till, så kanske jag bakar en potatiskaka. I så fall lovar jag att rapportera.
   Margaretha

   Radera
 4. Tillsammans kan vi kanske få ihop till ett potatisskalarmuseum. Någonstans. Bloggvännernas skalare samlas eller så...

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Ja, vi kan ju alltid börja i liten skala!
   Margaretha

   Radera
 5. Jag håller mig till nummer 3 från vänster: en klassisk Skal-Jonas!

  SvaraRadera
 6. Instämmer! Trean från vänster är bäst, i alla fall för mina händer. De "stelare" varianterna klarar jag inte så bra.

  Och vad vore en hembakt mazarin utan potatis i fyllningen!

  SvaraRadera
 7. Klimakteriehäxan och Karin,
  Ni tycks båda vara klassiska potatisskalare.
  själv föredra'r jag den högraste.

  En hembakad mazarin utan potatis kallar jag en äkta mazarin. Jag har gjort rätt många i mina da'r ity det var fars favoritbakverk - men aldrig har en potatis slunkit med.
  Margaretha

  SvaraRadera