söndag 11 maj 2014

Varulvar

Katalogiseringen går långsamt, mycket långsamt, framåt. För ögonblicket ägnar jag mig mest åt biografier — jag visste att jag hade en hel del, men inte att jag hade många. Några av dem har jag inte ens läst, eller också har jag glömt bort dem, och några blir jag sugen på att läsa om. Även om jag aldrig mer kommer att köpa en bok, så har jag lektyr för återstoden av livet.

Många av böckerna, kända, okända eller bara bortglömda, får mig att ta ett steg mot datorn, när jag tänker att det här måste jag dela med  mig av — men jag inser att mycket av det som får mig att jubla, nog inte intresserar så värst många andra.
En av böckerna, som trots sin ålder verkar mycket aktuell, är "Varulvar, hur nazismen övervintrar" av Gustaf-Adolf Nilsson. På syndikalisternas hemsida kan man läsa hela boken (pdf., en länk under baksidetexten). Där kan du också läsa bokens baksidetext:


Utgiven av Federativs förlag 1947 311 s.
Baksidestext: Är nazismen död? Var och en som söker klarhet i denna ytterst betydelsefulla fråga får värdefulla upplysningar av här föreliggande dokument.
Vid bedömande av det internationella läget och de strömningar som spelar i det storpolitiska kraftfältet är inblickar i efterkrigsnazismens arbete oumbärligt. Författaren avser dra undan ridån för den smygrörelse som hotar demokratin.
Föreliggande arbete har även sin stora betydelse såsom en första kalendarisk sammanställning av uppgifter om varulvsrörelsen, vilken också har förgreningar i Sverige.
Genom kalenderrubriker på bokens kapitel blir den en uppslagsbok för det politiska referensbiblioteket.
Det är en vaken medborgares plikt att ta del av de ojäviga dokument som anföras i denna bok. Den kosta 6 kr. Det kan kosta mer att inte läsa den.
Om Gustaf-Adolf själv, finns inte så värst mycket att läsa, annat än att han var författare och journalist på Helsingborgs-Posten.

6 kommentarer:

 1. Tack för tips - ämnet intresserar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viola,
   Tyvärr är det fortfarande att, i högsta grad, aktuellt ämne.
   Margaretha

   Radera
 2. Det var nog inte tillräckligt många som läste den.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Då, liksom nu, hoppas nog de flesta av oss, att det inte ska behövas. Det tillhör det otrevliga som vi stoppar undan. Vi får nog sluta med det.
   Margaretha

   Radera
 3. Vilket intressant, obehagligt och nyttigt fynd! Och insiktsfullt av Gustaf Adolf Nilsson att inse det som många inte trodde då, att nazismens rötter inte försvann med andra världskrigets slut. "Det kostar 6 kronor att läsa den. Det kan kosta mer att inte läsa den."

  Och det kan jag ju hålla med om sedan barn och barnbarn attackerades av nazister i Kärrtorp i höstas. Det kunde ha gått mycket värre…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   ja, det är nog skrämmande läsning - har inte börjat än, men boken ligger framme, så jag inte ska glömma bort den.
   Synd att jag inte kände till boken medan far levde, det hade varit intressant att diskutera den med honom - frågor han var mycket insatt i.
   Margaretha

   Radera