fredag 11 oktober 2013

Grattis François!


François Charles Mauriac
11 oktober 1885 - 1 september 1970
 
...för den genomträngande själskunskap och 
konstnärliga intensitet, varmed han i romanens 
form tolkat det mänskliga livsdramat.
 
Så löd nobelkommitténs motivation av 1952 års mottagare av nobelpriset, François Mauriac. Och jag får erkänna att jag aldrig hört talas om honom (men min mor visste på en gång, vem jag talade om).
Han finns inte i våra hyllor, så jag funderade på om jag skulle fråga om bibban kan skaka fram något av honom. Men efter att ha läst i Helmer Långs "Hundra nobelpris i litteratur: 1901-2001", är jag inte så säker på att jag vill läsa honom. Fast å andra sidan är det mycket intressant att se hur kriterierna för nobelpriset i litteratur har förändras. Har en känsla av att det var i slutet av 50-talet som valet tog en helt annan riktning än tidigare.

4 kommentarer:

 1. Men årets val tycker jag var utmärkt! Och motiveringen också.
  Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iréne,
   Jag är så dåligt bevandrad i nutidslitteraturen, att jag inte har några favoriter. Munro är tydligen ett populärt val - hon hör inte till mina favoriter, fast jag tycker ju inte att hon är dålig, bara likgiltig.
   Margaretha

   Radera
 2. Jag känner till honom bara för att vi, när jag var liten, bodde granne med en litteraturkritiker som tyckte mycket om Mauriac. Jag minns att han och min pappa diskuterade honom, men minns tyvärr inte vad pappa tyckte. Fast jag tror att de tyckte olika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolja,
   Somliga av de gamla pristagarna, måste man nog ha umgåtts i rätt kretsar för att känna till.
   Synd att du inte minns mer av diskussionerna!
   Margaretha

   Radera